Kako se igra sudoku

Kako se igra sudokuSudoku je igra koja počiva na matematičkim principima i koju je pronašao Leonard Euler, švajcarski matematičar, 1793. godine. 1979., u Americi se pojavljuje igra Number Place. Igra je predstavljena u Japanu 1984., pod imenom koje na japanskom u bukvalnom prevodu znači ‘brojevi se mogu pojaviti samo jednom’. Nakon nekog vremena, to ime se krati u Sudoku. 2004. i 2005., brojne dnevne novine počinju da izdaju sudoku jednačine i igra tada zapravo dobija na svojoj popularnosti. Osnovni Sudoku kvadrat je veličine 9×9, podeljen na 6 manjih kocki dimenzija 3×3. Svaka od ovih kocki, kolona ili redova mora da sadrži svih 9 brojeva od 1 do 9, bez ponavljanja.

Kako se igra sudoku?

1) Pogledajte već date brojeve, tražeći iste brojeve u različitim kolonama, redovima ili kockama. Prvo unesite brojeve koji očigledno nedostaju. Primera radi, ukoliko u okviru jedne 3×3 kocke imate samo jedan broj koji fali, unesite ga u za to predodređen kvadratić.

2) Nastavite da tražite očigledne odgovore u slagalici. Jedna strategija bi bila početak od jedinice, tražeći sva mesta u koja biste mogli da unesete taj broj. Nakon toga, pređite na 2, pa na 3 i tako dalje, sve do 9.

3) Naićićete na polja u koja je moguće uneti više različitih brojeva. Olovkom napišite moguće brojeve u tom kvadratiću.

4) Prođite ponovo kroz sve moguće brojeve koje možete upisati u prazna polja. Sada bi trebalo da vidite gde određene brojeve trebate da upišete. Primera radi, uzmimo na primer da imate 3 prazna polja sa mogućim brojevima 4 i 5 koje možete upisati u prvo i drugo polje, i 4, 5 i 6 u treće polje. Logično je da ćete 6icu onda upisati u treće polje jer je to jedino mesto gde ovaj broj zapravo i možete upisati.

5) Precrtajte brojeve koje ste ranije zabeležili kao mogući unos u pojedine kvadratiće, jednom kada ih nađete u istom kvadratiću, koloni ili redu. Ovo bi trebalo da umanji broj vaših mogućih odgovora.

6) Pregledajte ponovo celu slagalicu s vremena na vreme, kako bi bili sigurni da niste pogrešili. Mnogo je lakše završiti slagalicu nakon prepravljene greške. Ukoliko ste već došli do završetka cele slagalice i uočili da postoji greška, može da bude frustrirajuće i teško proći kroz sve korake unazad kako bi uvideli napravljenu grešku.

7) Nastavite sa ispitivanjem jednačine, redukujući broj mogućih odgovora i precrtavajući brojeve koje više nije moguće upisati u određene kvadratiće.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.