Kako se igra sudoku

Kako se igra sudokuSudoku je igra koja počiva na matematičkim principima i koju je pronašao Leonard Euler, švajcarski matematičar, 1793. godine. 1979., u Americi se pojavljuje igra Number Place. Igra je predstavljena u Japanu 1984., pod imenom koje na japanskom u bukvalnom prevodu znači ‘brojevi se mogu pojaviti samo jednom’. Nakon nekog vremena, to ime se krati u Sudoku. 2004. i 2005., brojne dnevne novine počinju da izdaju sudoku jednačine i igra tada zapravo dobija na svojoj popularnosti. Osnovni Sudoku kvadrat je veličine 9×9, podeljen na 6 manjih kocki dimenzija 3×3. Svaka od ovih kocki, kolona ili redova mora da sadrži svih 9 brojeva od 1 do 9, bez ponavljanja.

Kako se igra sudoku?

1) Pogledajte već date brojeve, tražeći iste brojeve u različitim kolonama, redovima ili kockama. Prvo unesite brojeve koji očigledno nedostaju. Primera radi, ukoliko u okviru jedne 3×3 kocke imate samo jedan broj koji fali, unesite ga u za to predodređen kvadratić.

2) Nastavite da tražite očigledne odgovore u slagalici. Jedna strategija bi bila početak od jedinice, tražeći sva mesta u koja biste mogli da unesete taj broj. Nakon toga, pređite na 2, pa na 3 i tako dalje, sve do 9.

3) Naićićete na polja u koja je moguće uneti više različitih brojeva. Olovkom napišite moguće brojeve u tom kvadratiću.

4) Prođite ponovo kroz sve moguće brojeve koje možete upisati u prazna polja. Sada bi trebalo da vidite gde određene brojeve trebate da upišete. Primera radi, uzmimo na primer da imate 3 prazna polja sa mogućim brojevima 4 i 5 koje možete upisati u prvo i drugo polje, i 4, 5 i 6 u treće polje. Logično je da ćete 6icu onda upisati u treće polje jer je to jedino mesto gde ovaj broj zapravo i možete upisati.

5) Precrtajte brojeve koje ste ranije zabeležili kao mogući unos u pojedine kvadratiće, jednom kada ih nađete u istom kvadratiću, koloni ili redu. Ovo bi trebalo da umanji broj vaših mogućih odgovora.

6) Pregledajte ponovo celu slagalicu s vremena na vreme, kako bi bili sigurni da niste pogrešili. Mnogo je lakše završiti slagalicu nakon prepravljene greške. Ukoliko ste već došli do završetka cele slagalice i uočili da postoji greška, može da bude frustrirajuće i teško proći kroz sve korake unazad kako bi uvideli napravljenu grešku.

7) Nastavite sa ispitivanjem jednačine, redukujući broj mogućih odgovora i precrtavajući brojeve koje više nije moguće upisati u određene kvadratiće.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 29, prosek: 2,79

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Jovan Spasojević
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.