Kako igrati bilijar

Bilijar je jedna jako zanimljiva igraKako igrati bilijar koja se u malo drugačijem obliku od ovog koji danas postoji, pojavila još u davnom XI i XII veku. Sama reč potiče od dve francuske reči koje u prevodu znače: štap i lopta. Krajem XVII veka bilijar stiže u veće gradove Evrope, a zatim se proširuje i na Ameriku i na ceo svet. Tako sada kod nas ima jako puno bilijar klubova u koje možete svratiti na partiju, a takođe postoje i kafići koji u sebi imaju sto ili čak više stolova.
U nastavku teksta ćemo vam na jednostavan način opisati osnovna pravila i kako da igrate bilijar.

Bilijar obično igraju dva igrača, a po želji može i više u timovima. Igra se sa 15 kugli + bela kugla. Od 15 kugli jedna je crna, i imamo 7 „punih“ i 7 „šarenih“. One su obeležene brojevima i različitih su boja.
Pored ovog načina obeležavanja često ćete sresti i to da imate 7 crvenih i 7 žutih kugli, uz naravno 15.kuglu – crne boje.

Pre početka igre svih 15 kugli ređate u okvir i postavljate ga na obeleženo mesto na jednom polovini stola. Belu kuglu postavljate na obeleženo mesto na drugoj polovini. Bacanjem novčića ili na neki drugi način određujete ko će prvi igrati tj „razbiti“ kugle.
Igrač koji prvi igra udara belu kuglu u pravcu ostalih u želji da tom prilikom neku od kugli ubaci u jednu od 6 rupa.
Kugla one boje koja upadne u rupu, te boje kugle taj igrač ubacuje. Npr kugle su obeleženo kao crvene i žute, ako upadne kugla crvene boje, onda taj igrač koji je „razbijao“ u nastavku idalje ubacuje crvene kugle, a ovaj drugi igrač naravno žute.
U slučaju da prilikom „razbijanja“ upadnu 2 kugle različitih boja, taj igrač može birati koje želi ubacivati u nastavku igre.
Ako se pak desi da se prilikom „razbijanja“ ne ubaci nijedna kugla, na potezu biva drugi igrač. Koje su čije kugle određuje se tek nakon što prva kugla upadne u rupu, i njena boja postaje boja koju će taj igrač u nastavku ciljati.

Kada se reši pitanje koje su čije kugle, nastavlja se sa normalnom igrom. Igrač koji ubaci svoju kuglu u neku od 6 rupa nastavlja sa potezima sve dok ne promaši. Tada, potez dobija protivnički igrač i igra takođe sve dok mu polazi za rukom da ubaci svoju kuglu.

I na kraju, kada jedan od igrača ubaci sve svoje kugle, ostaje mu da ubaci i crnu kuglu u onu rupu gde je ubacio i poslednju kuglu. Postoje neka pravila i da to treba biti rupa nasuprot one gde ste ubacili poslednju kuglu.

Sada ćemo vam navesti i neke od čestih situacija u kojima ćete se naći i kako se postupa u tim slučajevima:

– Ako se bela kugla ubaci u rupu, ona se vadi i stavlja na mesto sa kog ste zadali početni udarac, a vaš protivnik dobija pravo na sledeći potez

– Ako bela kugla udari protivnikovu kuglu pre vaše, u tom slučaju sledeći potez ima protivnik

– Ako ubacite crnu kuglu pre nego što ste ubacili sve vaše kugle – gubite partiju

– Ako ubacite neku protivničku kuglu, gubite potez i sledeći igra vaš protivnik

I još jedna napomena: sve kugle moraju da prestanu da se kotrljaju da bi se mogao izvesti naredni potez. Takođe belu kuglu prilikom udarca ne smete zakačiti više puta zaredom, već mora biti samo jedan udarac.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

3 komentari

  1. Avatar photo

    e djavola meni ovo uputstvo kad ja uvek omasim :)

  2. Avatar photo

    Bilijar je veoma zabavna igra. Meni je zabavno i da gledam druge dok igraju i jedva cekam priliku da negde ponovo uzmem tak u ruke.

  3. Vrlo zabavna igra,koju cesto igram.Najteze mi je kada ostane crna kugla na kraju,a treba je ubaciti u zadatu rupu,
    koja je po pravilu na najnezgodnijem mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *