Kako igrati jamb

Jamb je društvena igra koju možete igrati na svim meridijanima, a popularna je jer su rekviziti za igranje jeftini i podesni za nošenje, tako da ih igrači mogu uvek imati uz sebe. Jamb se uglavnom igra u dvoje, ali nema nikavih smetnji da ga istovremeno igra troje, četvoro ili više igrača. Osnovno što vam treba za ovu igru su: 5 ili 6 kockica, listići za jamb i olovka.

Kako igrati jamb

Kako se igra jamb?

 1. Priprema i dogovor. Najpre nabavite pet ili šest kockica koje nisu preterano velike i koje su podesne da mogu da vam stanu u šaku jedne ruke tako da ih možete lepo promešati.
  Nabavite papir na kome će biti ispisano više kolona u koje ćete upisivati rezultat svoga bacanja kockica. Neophodna vam je i olovka. Dogovorite se sa svojim partnerom da li će vas biti samo dvoje ili će još neko igrati sa vama.
 2. Kolone. Na papiriću morate imati minimalno četiri kolone da bi igra bila interesantna. To su: kolona u kojoj upisujete redom na dole rezultate svojih bacanja kockica i to od 1 „ jedinica“, pa do jamba. Druga kolona je ona u kojoj ne morate redom ispunjavati rubrike, već onako kako vama odgovara, treća kolona je ona u kojoj se redom ispunjavaju rubrike, ali odozdo na gore, znači prvo se upisuje jamb a završava se sa „jedinicama“. Četvrta kolona je tzv. „ručna kolona“ ili „kolona najave“ kada je neophodno u odgovarajuću rubriku upisati rezultat prvog i jedinog bacanja kockica. Ona se ne mora isunjavati redom.
  U svakoj koloni imate obavezno rubrike od 1 do 6, potom rubriku u koju se upisuje zbir predhodnih rubrika, koji ukoliko je veći od 60 donosi igraču bonus od 30 poena, zatim ide rubrika u koju se upisuje maksimum, odnosno najveći mogući zbor bačenih kockica, pa minimum, nakon čega sledi kenta (kockice složene po redu od 1 do 5 ili od 2 do 6), ful (tri i dve iste kockice tj sa istim brojem), kare (četiri iste kockice) i jamb (pet kockica sa istim brojem).
 3. Bacanje kockica i zbir. Svaki igrač ima pravo na tri bacanja kockica, sem u slučaju da ispunjava kolonu „najave“ ili „ručnu kolonu“, kada je dozvoljeno samo jedno bacanje, i kada se odmah upisuje zbir bačenih kockica iz tog jednog bacanja. U odgovarajuću rubriku upisuje se najveći zbir koji si ostvario tim bacanjima, jer je pobednik igre onaj igrač koji na kraju ostvari najveći zbir poena.
 4. Igrači bacaju kockice neizmenično, jedan pa drugi i odmah nakon bacanja upisuju rezultat istog u odgovarajuću rubriku. Npr ako želite da ispunite rubriku za šestice, bacite kockice i okrenu vam se npr 2 šestice, njih ostavite a ostale tri kockice bacate ponovo i onda recimo dobijete 1 šesticu; nju ostavljate pored one 2 šestice i treći put bacate samo dve kockice; ako iz trećeg bacanja dobijete još 1 šesticu upisujete zbir 24 i to je rezultat vašeg bacanja.
  Ukoliko u tri bacanja niste dobili nijednu kockicu sa brojem koji vam je neophodan možete tu rubriku precrtati i ići dalje ili popuniti rubriku u koloni koju ne morate ispunjavati redom.
 5. Izračunavanje kente, fula, pokera i jamba.
  Mala kenta (1-2-3-4-5 ili 2-3-4-5-6) bačena u prvoj ruci donosi 66 poena, u drugoj 56, a u trećoj 46. Velika kenta (1-2-3-4-5-6) u prvoj ruci donosi 76 poena, u drugoj 65, a u trećoj 56.
  Ful (3 + 2 iste kockice) se računa tako što se na zbir kockica dodaje bonus 30 poena. Tako na primer, najjači ful (6-6-6-5-5) donosi 58 poena.
  Poker (4 iste kockike) se računa tako što se na zbir kockica dodaje bonus od 40 poena. Tako na primer najjači poker (6-6-6-6) donosi 64 poena.
  Jamb (5 istih kockica) se računa tako što se na zbir kockica dodaje bonus od 50 poena. Tako na primer najjači jamb (6-6-6-6-6) donosi 80 poena.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

4 komentari

 1. Avatar photo

  Jamb je jedna od mojih omiljenih drustvenih igara.MOzes igrati 1 na 1 ,2 para ili vise ljudi ponaosob,moze sa manje ili vise kolona ,na bazenu ,plaži pod svecom ili jakim svetlom…A za vreme bombardovanja je bio sjajan kao smirenje -do jutra : Stari dobri YAMB !

 2. Avatar photo

  najbolja drustvena igra ikadaaa!!!

 3. Jedna od mojih omiljenih igara!!!

 4. Moja omiljena igra je jamb i sudoku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *