Kako vaspitati dete

Kako vaspitati deteNikada nije prerano niti prekasno za vaspitavanje deteta zato ćemo vam u ovom članku dati savete i pomoć za to.

Kako vaspitati dete?

1) Budite mu dobar primer. Nepravično je očekivati od deteta da bude ljubazno ukoliko sami roditelji nisu.

2) Naučite svoje dete manirima zavisno od stepena njegovog razvoja. Verovatno je pomalo bezrazložno ukoliko od dvogodišnjeg deteta tražite da prestane da žvaće otvorenim ustima jer je za očekivati da nema dovoljno razumevanja niti je možda i fizički spremno da odgovori na ovo. Ali sa 4 ili 5 godina, vašem detetu bi već bilo moguće usaditi takve manire.

3) Počnite da koristite reči ‘molim te’, ‘hvala’, ‘izvini’, i ‘mogu li?’, u što ranijim fazama razvoja vašeg deteta. Ohrabrujte dete da iste termine koristi.

4) Obratite pažnju na rečnik u blizini deteta – oni u potpunosti oponašaju ono što odrasli rade.

5) Naučite decu da se odraslima odnose sa dužnim poštovanjem, koristeći titule gospodine, gospođo itd., osim ukoliko određena osoba ne kaže da za tim nema potrebe.

6) Poradite na nekim drugim osnovama lepog ponašanja kad god je to moguće. Dete treba da nauči kako da se rukuje, da poštuje starije, da ne priča suviše glasno na javnim mestima, i da nauči da ne upada u reč drugima u toku razgovora. Takođe treba da nauči da se ne koristi tuđom imovinom bez pitanja.

7) Nemojte da čekate sa reakcijom na loše ponašanje vašeg deteta. Reagujte odmah na tako nešto ukazujući mu na način na koji se ponaša.

8) Podsetite ga jednom kada budete nasamo na ono što je uradio, i precizirajte mu da se tako ubuduće ne sme ponašati.

9) Pohvalite dete kada se lepo ponaša.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …