Kako abortirati

Pre nego što se odlučiteKako abortirati za to i zapitate se kako abortirati, dobro razmislite o svemu tome. Zašto želite to da uradite? Da li ste svesni da tako “ubijate“ jedno biće? Nikako vam ne preporučujemo abortus, ali ako ste već čvrsto rešili i na neki način morate to uraditi, u ovom članku ćemo vam opisati neke od metoda kako možete abortirati i neke prateće stvari koje idu uz to.
Abortus može nastati i spontano a možete ga uraditi i hiruriški, lekovima ili na neki drugi način.

Kako abortirati

  1. Spontani abortus. On se dešava pre 28.nedelje trudnoće i javlja se kao posledica neke doživljene traume ili nekih drugih prirodnih faktora. Rizik od spontanog abortusa je tim veći kod žena koje su već imale sličnih problema ili kod onih starijih od 35-40 godina.
  2. Abortus hirurškim putem – izvodi se obično najkasnije do 10.nedelje trudnoće na zahtev trudnice. Trudnica je ta koja ima punu moć pri odlučivanju ako je starija od 16 godina. Pored toga, imajte u vidu i da ginekolog nije obavezan da pristane da radi abortus iz bilo kog razloga. Budite oprezni ako se odlučite za ovakav potez i birajte neku jako pouzdanu i proverenu kliniku koja ima stručno osoblje. Cene dosta variraju od državnih do privatnih ustanova, a obično se kreću od 50 eura pa sve do nekih 200-300 eura.
    U slučaju da je trudnoća starija od 10 nedelja, obično se formira komisija od 2 lekara i socijalnog radnika koji će razmotriti sve okolnosti i odlučiti šta će se raditi.
  3. Tradicionalni (instrumentalni) pristup dilatacije grlica. Ovaj način veštačkog prekida oplodnje je još uvek jedan od najzastupljenijih.
  4. Hemijski ili farmakoloski abortus. Ovaj vid veštačkog prekida trudnoće postaje sve popularniji. Po potrebi se mogu kombinovati ove dve metode, a to je najpogodnije raditi kod onih žena koje do sada nikada nisu rađale.
  5. Abortus lokalnom anestezijom. Prekid trudnoće je moguć u kratkotrajnoj sedoanalgeziji ili lokalnoj anesteziji. O izboru anestezije odlučuju trudnica, ginekolog, anesteziolog ali nažalost i materijalni faktori. Priprema pacijentkinje za prekid trudnoće podrazumeva apstinenciju od jela i pića u trajanju od 5 sati, brijanje, pismeni podatak o krvnoj grupi i grupi vaginalnog sekreta.
  6. Abortus lekovima. Ova metoda je popularna kroz pilule za “dan posle“. Na našem tržištu sada već postoji nekoliko proizvođača ovih pilula i svakako se morate dobro raspitati koje se mogu kupiti u vašoj okolini i kako se piju. Neke se uzimaju dve u razmaku od 24 časa, a neke se popiju samo jedanput. Da bi ove pilule imale efekta i suzbile začetak trudnoća, moraju se uzeti najkasnije 72 časa nakon odnosa. Imajte u vidu da ni ova metoda nije 100% pouzdana.
  7. Komplikacije i neželjeni efekti prilikom abortusa mogu biti mnogobrojni i zavise od mnogih faktora, od kojih je jedan od najvažnijih starost same trudnoće, i što je ona mlađa veće su šanse da sve prođe bez problema.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

Kako pobediti panični poremećaj

Panični poremećaj je po statistikama u porastu, naročito među ženama i nije uopšte lako živeti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *