Kako napisati CV

Curriculum Vitae iliti skraćeno CV je vaša biografija koja predstavlja u kratkim crtama vas, vaše obrazovanje, radno iskustvo, sposobnosti i veštine koje poslodavac analizira da vi vas odabrao za željeni posao. Postoji jako puno načina kako napisati CV a mi ćemo vam u ovom tekstu predstaviti onaj koji se čini najefikasnijim i najčešće korišćenim.

Kako napisati CV?

 1. Tip slova. Prvo odaberite tip fonta tj slova, CV – biografija se piše slovima Arial ili Times New Roman veličine 10 i 12.
 2. Naslov i lični podaci. Naslov treba da glasi Curriculum Vitae (CV) i piše se na sredini u gornjem delu. Ispod naslova napišite svoje lične podatke jedne ispod drugih ovim redom: ime i prezime, datum i godinu rođenja (ovo nije obavezno), adresu stanovanja i mesto, kontakt telefon i e-mail adresu.
 3. Obrazovanje. Ispod ličnih podataka napravite mali razmak pa na levoj strani papira stavite kao podnaslov – obrazovanje. Tu u nastavku pišete ono što ste od škola – fakulteta završili, s’ tim što prvo pišete poslednju diplomu a zatim onu predhodnu. Potrebno je napisati puno ime škole – fakulteta i mesto, kao i vaše zvanje i smer, godinu završetka i ako vam je dobar prosek bilo bi dobro da i to navedete. Osnovnu školu nema potrebe da navodite ako imate završenu srednju, višu školu ili fakultet. Ispod toga napravite mali razmak pa pišete sledeću stavku.
 4. Radno iskustvo. Na levoj strani papira paralelno sa prethodnim podnaslovom upisujeteš novi podnaslov – radno iskustvo. Tu počinjete da pišete od poslednjeg zaposlenja tako što prvo navodite godinu od – do, koliko ste radili na tom radnom mestu (npr. 2004-2007). Zatim u nastavku naziv i mesto firme u kojoj ste radili, zatim naziv vašeg radnog mesta i kratak opis vašeg posla. Jedno ispod drugog upisujete sva svoja radna iskustva na isti način. Ispod toga napravite mali razmak pa pišete sledeću stavku.
 5. Seminari. Ova stavka nije obavezna ako nemate takvo iskustvo ali je svakako poželjna. Pišete je ukoliko ste učestvovli na nekim seminarima koji imaju veze sa poslom za koji konkurišete. Ako jeste, stavljate podnaslov – seminari. Tu ćete onda upisati nazive svih seminara na kojima ste prisustvovali. Nekada može biti korisno i da navedete kurseve ili honorarni rad koji i nije usko povezan sa radnim mestom za koje konkurišete. Ispod toga napravite mali razmak pa pišete sledeću stavku.
 6. Poznavanje jezika. Sledeći podnaslov treba da bude poznavanje jezika. Tu ćete upisati jezike koje koristite, a ako za to posedujete neki sertifikat ili diplomu i to obavezno navedite. Ispod toga napravite mali razmak pa pišete sledeću stavku.
 7. Rad na računaru. U ovaj podnaslov upisujete sve programe koje znate da koristite. Ako posedujete neke sertifikate ili diplome iz oblasti računara i to svakako napišite. Ispod toga napravite mali razmak pa pišete sledeću stavku.
 8. Lične osobine i hobiji. Ovaj podnaslov možete a i ne morate da navodite. Pišite ga ukoliko ćete u njemu navesti neke osobine koje mogu biti korisne na radnom mestu za koje konkurišete. Budite sigurno da te osobine možete i potvrditi na samom intervjuu za posao.
 9. Ostalo. U podnaslov – ostalo treba navesti sve ono što mislite da vam može pomoći i ima veze sa poslom koji želite, a da to do sada u predhodnim podnaslovima niste naveli. Npr neke obuke i kurseve koje ste završili. Ukoliko imate vozačku dozvolu obavezno i to navedite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

Kako zaposliti radnika

Kako zaposliti radnika

Ako vaša kompanija želi da zaposli nekoga, onda to više ne zavisi u tolikoj meri …

Jedan komentar

 1. Avatar photo

  Koristan članak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *