Kako održavati bicikl

Bicikl nije samo zanimacija, već i odlična vežba za kondiciju i srce. Nekima je bicikl osnovno prevozno sredstvo, nekima samo hobi, a neki bi ga vozili preko cele godine. Nažalost, u određenim vremenskim uslovima i godišnjim dobima, vožnja bicikla je praktično nemoguća, ali to ne znači da se na bicikl potpuno treba zaboraviti. Baš naprotiv, to je prava prilika da „sredite“ vaš bicikl i da ga pripremite za lepše dane.
Kako odrzavati bicikl

Kako održavati bicikl

  1. Kako spremiti bicikl za prezimu
    To što bicikl nećete voziti preko zime, ne znači da jednostavno treba da ga ostavite u podrumu ili garaži. Postoji nekoliko neophodnih koraka koje morate preduzeti, ako želite da vas za proleće sačeka očuvan bicikl:

    • a) najpre treba da očistite svoj bicikl od nečistoća;
    • b) nabavićete tovatnu mast koju ćete namazati (obilno) preko zupčanika i lanaca;
    • c) bilo da držite svoj bicikl u podrumu ili garaži, morate da znate da se bicikl nikako ne drži na zemlji. Potrebno je da ga nekako podignete (uz pomoć kuka, lanaca ili konopaca) da visi, ili da ga okrenete naopako. U suprotnom vas na proleće neće sačekati samo ispumpane gume, već možda i iskrivljeni točkovi i slično.
    • d) gume bi bilo pametno da izduvate.
    • c) ako ste sve ovo obavili, vaš bicikl je potpuno spreman da prezimi i da vas očuvan sačeka do proleća.
  2. Proleće i dani za vožnju:
    Prvoj vožnji posle zime ćete moći da se posvetite tek kada svoj bicikl odmastite i pripremite za vožnju. Ako ste ga pravilno spremili za zimu, onda nećete imati mnogo posla, ali ako niste, onda vas čeka mnogo frustracija pre nego što vaš bicikl bude ponovo u voznom stanju. Evo šta treba da uradite:

    • a) nabavićete WD-40 sprej za odmašćivanje. Potrebno je da očistite svoj bicikl od tovatne masti kojom ste ga spremali za zimu;
    • b) Očišćene zupčanike i lanac ćete sada samo malo podmazati industrijskim uljem. Samo malo, jer ne želite da ulje kapa sa vašeg bicikla na sve strane dok ga vozite, a posebno po vama;
    • c) proverite svoje gume, nadujte ih ako je potrebno;
    • d) ako imate razne dodatke na biciklu, proverite da li funkcioniši i sredite ih ako je potrebno.
  3. Posle svake vožnje je potrebno da očistite svoj bicikl, posebno ako ste vozili po prirodi, blatu ili vodi. Poklanjajte sređivanju pažnju u zavisnosti od vremenskih uslova po kojima ste vozili, ali takođe i u zavisnosti od terena po kojima ste vozili. Gume obavezno proverite, da vas eventualne pukotine ne bi neprijatno iznenadile sledeći put kada rešite da vozite.
  4. Ukoliko je potrebno naučite i Kako da zakrpite gumu od bicikla.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *