Kako biti pametan

Još od ranog detinjstva čujemo „To nije pametno “ ili „Ti nisi pametan“, ali šta to znači BITI PAMETAN? Pamet i inteligencija nisu isto. Inteligencija je laički rečeno „ono sa čim se rodimo“, mada ni to nije konačno. Inteligencija takodje može da se razvija, a pamet je sposobnost da koristimo inteligenciju. Kao i za sve što želimo da nam uspe i to moramo sejati i zalivati da poraste – da se razvije. Svako može da uspe.
Kako biti pametan

Kako biti pametan

  1. Pročitajte vise o inteligenciji, reči koja je nastala od latinske reči INTELLIGERE tj. MOĆ SHVATANJA, i znajte da ukoliko se potrudimo možemo mnogo toga da razvijemo.
  2. Naš mozak je jedna predivna moćna masina koja nam daje pregršt mogućnosti i koja nam dozvoljava da ga razvijemo u onoliko pravaca i interesa koliko mi želimo.
  3. Rečenice kao „Ti si glup/a“, ne bi trebalo da prisvajate jer skladište vaših trenutnih informacija nije konačno. Svoj mozak gledajte kao jedan kompjuter sa mnogo memorije u koju skladištite po folderima vaša interesovanja korak po korak. „Folder istorija“, folder matematika, folder kuvanje“, itd. i malo po malo razvijate svoja interesovanja u zavisnosti šta vas interesuje.
  4. Nemojte odustajati. Ukoliko Vam nešto ne ide, ne možete da zapamtite danas -vratite se na tu materiju sutra. Tomas Edison je unapredjivao sijalicu hiljadu puta, dok nije došao do rešenja kako sijalica treba da radi, zato budite istrajni i uspećete.
  5. Ponavljajte željene stvari koje želite da znate i upamtite, često. Ponavljanje je majka znanja kako kaže jedna latinska poslovica. Kako se more sastoji od mnogo mnogo kapljica tako se i umeće nečega sastoji od mnogo ponavljanja deo po deo.
  6. Razvijajte se. Samo kad se čovek razvija i napreduje, radi na sebi tj. na svom trudu koliko god to u nekom momentu izgledalo uzaludno, tada će biti ispunjen.
  7. Izaberite odgovarajuću literaturu koja opisuje koliko je mozak sposoban da se razvija ili knjige ili textovi koji će Vam biti „pri ruci “ da ih pročitate kad god ste u raskoraku izmedju „da, to je to“ ili „možda trosim svoje vreme“
  8. Pravac biblioteka ili knjizara i potražite knjige o psihologiji čovecijeg uma ivolje.
  9. Nemojte odustajati od licnog razvoja da „budete pametni “ :)
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Tatjana Tukić

Avatar photo

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

10 komentari

  1. Avatar photo

    Ako si glup – nikako!

  2. Avatar photo

    Po mom mišljenju „biti glup“ je tako štura reč.

  3. Svi mozemo da budemo pametni,samo ako to hocemo.

  4. Avatar photo

    Naravno Dijana,uz trud idu i rezultati :) Pozdrav

  5. Zar sijalicu nije izmislio Tesla pa je taj izum pripisan Edisonu?

  6. Avatar photo

    Hmmm,mrtva trka .I ja sam tako negde procitala ,s obzirom da su njih dvojica radili zajedno.Mada eto Ajd da podelimo zasluge Teslina struja Edisonova sijalica.Eto to oko Edisona i sijalice sam uzela kao primer a eto mozemo jos bolje uzeti obojicu kao primer dostignuća čovekovog.

  7. Avatar photo

    Očigledno da je ovde malo skrenuto s teme, i ako sam dobro razumeo, neko je ispao ‘pametan’ koristeći tuđi patent?!?!

  8. Jooj sto volim da ucim :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *