Kako objasniti ERP (Planiranje resursa u korporacijama)

ERP (engl. Enterprise Resource Planning – planiranje resursa u korporacijama) je, pre svega, integracija prakse upravljanja poslovanjem i savremene tehnologije. Informacione tehnologije (IT) integrišu najvažnije poslovne procese u organizaciji da bi se osavremenili i postigli definisani poslovni ciljevi. Shodno tome, ERP je ujedinjenje tri najvažnije komponente: praksi upravljanja poslovanjem, informacionih tehnologija i specifičnih poslovnih ciljeva.

Drugim rečima, ERP je masivna softverska arhitektura koja podržava usmeravanje toka podataka i distribuciju geografski raštrkanih poslovnih podataka svim funkcionalnim jedinicama firme. Ona pruža izvršnom menadžmentu preduzeća sveobuhvatan pregled sprovođenja svih poslovnih aktivnosti, koji na produktivan način može uticati na njihove dalje odluke. U središtu ERP nalazi se dobro uređeno, centralizovano skladište podataka koje prikuplja informacije od i snabdeva istim nepotpune aplikacije koje funkcionišu na univerzalnoj kompjuterskoj platformi.
Informacije u velikim poslovnim organizacijama se prikupljaju na različitim serverima širom mnogih funkcionalnih jedinica koje ponekad razdvajaju geografske granice. Takva “ostrva” podataka mogu verovatno da služe individualnim organizacionim jedinicama, ali ne uspevaju da unaprede poslovni učinak, brzinu i stručnost na nivou celog preduzeća.

Kako se tumači ERP

Termin ERP se prvobitno odnosio na način na koji su velike organizacije planirale da koriste svoje resurse. Ranije su ERP sistemi korišćeni u velikim i više industrijskim kompanijama. Međutim, upotreba ERP sistema se radikalno promenila tokom perioda od nekoliko godina. Danas se ovaj termin može primeniti na bilo koju vrstu poslovanja kompanije na bilo kom polju bez obzira na veličinu i značaj tog poslovanja.

U današnjem smislu, softverska arhitektura ERP sistema po svoj prilici može potpuno pokriti širok raspon funkcija preduzeća i integrisati ih u jedno jedinstveno skladište podataka. Na primer, funkcije kao što su funkcija ljudskih resursa, upravljanje lancem snadbevanja, upravljanje odnosima sa klijentima, finansije, upravljanje proizvodnjom i zalihama i logistika ranije su bile usamljene softverske aplikacije, koje su uglavnom snabdevene sopstvenim aplikacijama, bazom podataka i mrežom. Danas, svi ovi sektori mogu da rade zajedno “pod istim kišobranom” – ERP sistemom.

Da bi se softverski sistem smatrao ERP-om, on mora obezbediti preduzeću mnoge funkcionalnosti sa karakteristikama kao što su fleksibilnost, modularnost & jasnost, širina, najfiniji poslovni procesi i globalni fokus.

Integracija je ključ za ERP sisteme


Integracija je izuzetno značajan sastavni deo ERP sistema. Integracija poslovnih procesa pomaže razvoj komunikacije i distribuciju informacija, što ima za posledicu izvanredno povećenje produktivnosti, brzine i poslovnog učinka.

Osnovni cilj ERP sistema je integracija informacija i procesa iz svih poslovnih filijala jedne organizacije i njihovo sjedinjavanje da bi im se lako pristupalo i stvorio struktuirani radni process. Karakteristično je da se integracija postiže konstruisanjem jedinstvenog skladišta ili baze podataka koja komunicira sa mnogostrukim softverskim aplikacijama, obezbeđujući različitim sektorima jedne organizacije raznovrsne poslovne statistike i informacije.

Iako bi savršenu konfiguraciju predstavljao jedan ERP sistem za celokupnu organizaciju, mnoge veće poslovne organizacije obično razvijaju jedinstven funkcionalan sistem i polako prave interfejs sa ostalim poslovnim sektorima. Ova vrsta razvoja sistema može oduzeti dosta vremena i biti veoma skupa.

Idealni ERP sistemi

ERP sistem bi se mogao okarakterisati kao najbolji model rešenja za celu kompaniju ukoliko bi povezivao sve dole navedene organizacione procese sa centralnim skladištem baze podataka i sjedinjene kompjuterske platforme.

Proizvodnja
Inženjering, planiranje resursa & kapaciteta, planiranje materijala, upravljanje poslovnim tokovima, “shop floor menadžment”, kontrola kvaliteta, lista materijala potrebnih za proizvodnju, proces proizvodnje, itd.

Finansije
Dugovanja, potraživanja, osnovna sredstva, glavna knjiga, upravljanje tokovima novca (keš menadžment), i fakturisanje (ugovor/usluga).

Ljudski resursi
Regrutovanje kadrova, benefiti, naknade, obuka, platni spisak, radno vreme i evidencije o prisustvu na poslu, prava radnika, upravljanje ljudima.

Upravljanje lancem snabdevanja
Upravljanje zalihama robe, planiranje lanca snabdevanja, raspored nabavki, reklamacije, administracija narudžbi, planiranje nabavki, transport i distribuciia.

Projekti
Obračun troškova proizvodnje, fakturisanje, upravljanje aktivnostima, vremenom i troškovima.

Upravljanje odnosima sa klijentima
Prodaja i marketing, usluge, provizije, kontakt sa klijentima i održavanje nakon izvršene prodaje.

Baza podataka
Generalno, u pitanju je skladište informacija kojoj mogu pristupiti organizacija, klijenti, dobavljači i zaposleni radi svog informisanja i lakše orijentacije.

ERP sistemi unapređuju produktivnost i brzinu

Pre evolucije ERP modela, svaki sektor u preduzeću je imao sopstvenu izolovanu softversku aplikaciju koja nije imala interfejs sa bilo kojim drugim sistemom. Tako izolovana radna okruženja nisu mogla sinhronizovati procese unutar sektora i na taj način sputavala su produktivnost, brzinu i radni učinak organizacije. Kao posledica pojavili su se problemi kao što su nekompatibilni standardi razmene podataka, nedostatak sinhronizacije, nepotpuno shvatanje finkcionisanja preduzeća, neproduktivne odluke, itd.

Na primer, kada je u pitanju dostupnost novca finansije ne bi mogle da koordiniraju sa timom za nabavku u pogledu planiranja kupovina.
Stoga, razvijanje sveobuhvatnog ERP sistema u celoj organizaciji daje kao rezultat povećan radni učinak, sinhronizovane poslovne tokove, standardizovane formate razmene informacija, potpun pregled funkcionisanja preduzeća, optimizaciju globalnih odluka, unapređenje brzine, itd.

Implementacija ERP sistema
Implementiranje ERP sistema u jednoj organizaciji je izuzetno složen proces. Zahteva poprilično sistematskog planiranja, stručnog konsultovanja, i dobro struktuiranog pristupa. Zahvaljujući svom širokom obimu, njegova implementacija u nekoj velikoj organizaciji može čak i godinama potrajati. Konačno, implementiranje ERP sistema zahteva značajne promene u osoblju i poslovnim procesima. Iako se može učiniti praktičnim da interni IT sektor vodi ovakav projekat, obično se preporučuje savetovanje sa stručnjacima za ERP sisteme, pošto su oni posebno obučeni u razvijanju ovakvih vrsta sistema.

Organizacije generalno angažuju kompanije za prodaju softvera ili konsultovanje u vezi sa ERP sistemom za implementaciju ERP sistema prilagođenih njihovom poslovanju. Postoje tri vrste profesionalnih usluga koje podrazumeva implementacija ERP sistema, a to su konsultovanje, adaptiranje i održavanje.

  1. Usluge konsultovanja – odgovorne su za inicijalnu fazu implementacije ERP sistema jer pomažu organizaciji da ožive novi sistem pomoću obuke za proizvode, poslovnih tokova, unapređenja u upotrebi ERP sistema u specifičnim organizacijama, etc.
  2. Usluge adaptiranja – proširenje upotrebe novog ERP sistema ili izmena njegove upotrebe kreiranjem prilagođenih interfejsa odnosno skrivenog koda aplikacije. Iako su ERP sistemi namenjeni brojnim osnovnim poslovima, uvek postoji nešto što je potrebno razviti ili prilagoditi određenoj organizaciji.
  3. Usluge održavanja – uključuju i podršku i održavanje ERP sistema, na primer, otkrivanje problema i pomoć u rešavanju pitanja u vezi sa ERP sistemom.
    1. Proces implementacije ERP sistema prolazi kroz pet glavnih faza: strukturno planiranje, procena procesa, sakupljanje & čišćenje podataka, edukacija & testiranje, i upotreba & evaluacija.
    2. Strukturno planiranje je prva i najvažnija faza kada se bira spossoban projektni tim, analiziraju se postojeći poslovni procesi, temeljno se proučava protok informacija unutar i van organizacije, postavljaju se osnovni ciljevi i formuliše se sveobuhvatan plan implementacije.
    3. Procena procesa je sledeća bitna faza u kojoj se istražuju sposobnosti budućeg softvera, prepoznaju manuelni poslovni procesi, i kreiraju standardne radne procedure.
    4. Prikupljanje i brisanje podataka: pomaže da se identifikuju podaci koje je potrebno konvertovati i nove informacije za kojima će se javiti potreba. Sakupljeni podaci se potom analiziraju da bi se proverila tačnost i potpunost, odbacujući bespotrebne/neželjene informacije.
    5. Edukacija i testiranje: pomaže u isprobavanju sistema i obučavanju korisnika u pogledu ERP mehanizama. Projektni tim testira i verifikuje potpunu bazu podataka pomoću višestrukih metoda i procesa testiranja.
    6. Upotreba i evaluacija: finalna i neprekidna faza za ERP. ERP sistemi koji su u skorije vreme implementirani razvijaju se uživo u okviru organizacije, a projektni tim ih redovno proverava da bi otkrio eventualne mane ili greške.

    Prednosti ERP sistema

    1. Postoje mnoge prednosti implementacije ERP sistema. Neke od njih su ovde nabrojane:
    2. Savršeno integrisan sistem povezivanja svih funkcionalnih oblasti
    3. Sposobnost da se modernizuju različiti organizacioni procesi i radni tokovi
    4. Mogućnost da se bez napora prenose informacije kroz različite sektore
    5. Unapređena efikasnost, radni učinak i nivo produktivnosti
    6. Pojačano praćenje i predviđanje aktivnosti
    7. Unapređenje pružanja usluga potrošačima i njihova satisfakcija

    Mane ERP sistema

    1. Iako prednosti obično prevagnu nad manama prilikom implementacije ERP sistema kod većine organizacija, evo nekoliko najčešćih prepreka na koje se nailazilo u praksi:
    2. Opseg adaptacije je ograničen u nekim okolnostima
    3. Postojeći poslovni procesi moraju biti ponovo podučavani da bi se sinhronizovali sa ERP sistemom
    4. Implementacija ERP sistema može biti izuzetno skupa
    5. Može se javiti nedostatak kontinualne tehničke podrške
    6. ERP sistemi mogu biti previše kruti za određene organizacije koje su ili nove ili žele da se usmeravaju u modernijem pravcu u bliskoj budućnosti

    Izvor: What is ERP

    Vaša reklama u ovom članku?
    Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *