Kako odrediti detetu džeparac

Ne znate da li je vreme da svom detetu počnete da dajete džeparac? A ako je vreme, kako odrediti visinu džeparca? U kom vremenskom razmaku i da li da roditelj kontroliše trošenje džeparca? Pitanja su mnogobrojna, ali uloga džeparca treba da bude samo edukativna.
Kako odrediti detetu dzeparac

Kako odrediti detetu džeparac

  1. Kada. Obično je najbolje sačekati da dete samo zatraži džeparac. Tada se može pretpostaviti da dete već ima neku svest o robnoj vrednosti novca, ali ni to ne mora da znači. Ako su u pitanju stvari koje ionako sami kupujete detetu, onda nema potrebe da dete novac ima kod sebe. Dobra lekcija je najpre slati dete u redovnu nabavku. Jednom kada shvati da novac nije nešto što roditelji bezuslovno imaju, nego je to nešto što se troši i zarađuje, vaše dete je sazrelo za džeparac.
  2. Koliko. Pravi odgovor bi bio „ni previše, ni premalo“, ali je u zavisnosti od starosti deteta i njegovih potreba to teško proceniti. Sledeće pitanje je stanje kućnog budžeta, ali to ne treba da znači da će imućniji roditelji obavezno svom detetu davati veći džeparac. Jednostavno se trudite da budete realni – prevoz i užina su ono što vaše dete mora dnevno da plaća (osim ako ga vi ne vozite i/ili ne spremate užinu kod kuće), pa se sve preko toga smatra luksuzom.Uzmite u obzir da je veća verovatnoća da pokvarite dete ako mu date više novca nego što mu je potrebno. Dete sa više novca će taj novac manje ceniti i veća je opasnost da će ga potrošiti na bespotrebne stvari. Recimo nezdravu hranu, cigarete ili alkohol. A to ne biste želeli, zar ne?
  3. Koliko često? Dnevno, nedeljno ili mesečno? Možete o ovome da se dogovorite sa detetom, možete da probate sve varijante na neko vreme, ali je najbolja varijanta da džeparac dajete na dnevnom nivou. Zašto? Zato što su iznosi za detetovo raspolaganje manji, čime se smanjuje opasnost da ga dete potroši na nepotrebne stvari, a takođe imate i kontrolu nad detetovim troškovima.Kada vam dete dokaže da možete imati poverenja u njega, možete razmisliti o tome da mu džeparac dajete na mesečnom nivou. To će za dete biti sasvim nova odgovornost koja će mu pružiti priliku da „vežba“ raspolaganje sopstvenim troškovima, da nauči da pravi prioritete i da nauči da se odriče nepotrebnih stvari.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *