Kako biti dobar golman

Kako biti dobar golmanU fudbalu golman je poslednja linija odbrane, a često i prva linija napada. Dobri golmani su hvaljeni kao heroji i često su odgovorni za održavanje timova u igri. Međutim kada golman zabrlja nešto često mora da prođe kroz pakao. Nekoliko sportskih ličnosti su nesimpatični gledaocima kao i golman koji je pogrešio. Samo pitajte engleskog golmana Roberta Grina o njegovoj grešci na Svetskom prvenstvu 2010 protiv SAD-a. Ono što sledi su neki jednostavni saveti koji bi trebali da budu korisni bilo kom golmanu na bilo kom nivou igre za ovaj sport.

1) Budite fokusirani – Može proći duže vreme u toku utakmice pre nego što golman učestvuje u nekoj akciji. Neki golmani se lako mogu opustiti u tim trenutcima. Ovo definitivno nije dobro. Fudbal je igra koja može da se preokrene u trenutku. Suprotni tim sa brzim kontranapadima ili igračima koji mogu da šutiraju iz daljine mogu lako biti u prednosti zbog golmana koji ne reaguje. Budite pažljivi, ostanite oprezni i fokusirani na akcije, čak iako je sve na drugoj strani terena.

2) Ne branite, samo napadajte – Najbolji timovi u fudbalu napadaju i brane se, kao jedan. Kada golman uhvati loptu posle šutiranja ili primi povratni pas, on ima šansu da pritisne dugme za resetovanje i pokrene tim u napad. Budite svesni grupisanja svog tima na terenu i vidite ko je na raspolaganju da primi dugo bacanje ili goalkick. Brzom akcijom možete staviti vaš tim u napad pre nego što suprotni tim ima vremena da se pregrupiše i postavi odbranu.

3) Zatvorite ugao napada – Ako se nađete u situaciji jedan-na-jedan sa igračem koji je slobodan i napada vaš gol potrebno je da brzo delujete. Bez drugih odbrambenih igrača okolo većina napadača će za relativno malo vremena pronaći svoje mesto i ubaciti loptu u mrežu. Vi kao golman morate da sprečite njihove moguće uglove za šut na gol koje dolaze i da pokušate da zaustavite loptu što bliže napadačima koliko možete. Za to je potrebno hrabrosti i posvećenosti.

4) Uvek uhvatite loptu, ako je moguće – Ako možete uvek je bolje da uhvatite loptu šutiranu na gol nego da je boksujete, šaljući je dalje. Hvatanje lopte zaustavlja opasnost da lopta uđe u gol dok boksovanje ili guranje lopte dalje može da obezbedi drugom igraču priliku da šutira zbog neuspele odbrane. Naravno, postoje mnogi slučajevi kada je skretanje lopte jedina opcija ali kada god možete, uhvatite je.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Katović

Avatar photo
Mislim da je najvažnije za svakog rekreativca ili sportistu da pravilno radi vežbe. Pokušaću da svojim savetima pomognem drugima u tome.

SLIČNO

Priprema golmanskih rukavica

Kako pripremiti golmanske rukavice za utakmicu

Veoma važan, ako ne i najvažniji deo operme svakog golmana jesu njegove rukavice. Da bi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *