Kako pravilno sedeti

Za naš organizam veoma je važno kako se ophodimo prema svojoj kičmi. Ne kaže se za džabe da se „sav teret nosi na leđima“. Zato je, pored fizičke aktivnosti, bitno da vodimo računa o sedenju čime doprinosimo boljem funkcionisanju našeg organizma.
Pravilno sedenje

Kako pravilno sedeti

  1. Pre svega važi pravilo: najbolje sedi onaj ko uopšte ne sedi ili sedi veoma malo. Jer, za leđa stajanje je zdravije od sedenja, a hodanje uvek bolje od stajanja. Ako moraš da sediš pripazi na sledeće:
  2. Sedi uspravno
  3. Tu i tamo se podupri jer to rasterećuje kičmu
  4. Često menjaj položaj
  5. Pri sedenju pomeraj se češće(to najbolje možeš na stolici sa pokretnim naslonom)
  6. Ne ustaj trzajući se i pri sedenju se ne zavaljuj u stolicu(to je otrov za kičmu) – radije se postavi u položaj hodanja ispred stolice i sedi savijenih zglobova nogu, kolena i kukova, potkolenica i natkolenica, u najmanju ruku trebalo bi da prave prav ugao, noge moraju biti ravno na podu, a podkaktice i dlanovi treba udobno da leže na površini stola
  7. Izbegavaj da prekrstiš noge, verovatno si ponekad i osetio bol u ovom položaju.
  8. Ko uvek sedi pognutih leđa, mora da uzme u obzir sledeće: mišići u kukovima, stomaku i grudima omlohave i pre ili kasnije dobiće se okrugla leđa. Unutrašnji organi nemaju dovoljno mesta. Kičma se opterećuje a to izaziva bolove u kučmi i glavi. Osim toga malo krvi teče u noge i tako mogu da nastanu grčevi u žilama.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *