Kako nagovoriti dete da jede

Roditelji male dece najviše pate u dva slučaja: kada je mališa bolestan ili kada odbija da jede. Molite ga, spremate svakoga dana neku novu kašicu, aranžirate je na sve moguće načine za koje ste ikad saznali, kupujete zanimljive činijice, igrate se za vreme jela kako biste mališana privoleli da proguta, makar i neprimećeno. Sve ste pokušali, ali nije upalilo. Zabrinuti ste – da nije bolestan? Bojite se – da se ne razboli od neuhranjenosti…
Ishrana dece

Kako nagovoriti dete da jede

Uvod

  1. Prvi savet je: prestanite da navaljujete! Ako dete shvata vaše navaljivanje i, oprostite na izrazu, vaše kreveljenje u vreme prehrane kao jednu smešnu igru, očigledno je da baš u toj igri uživa više nego u hrani. Kada budete prestali, pažnja deteta će se okrenuti ka hrani. Sa druge strane, ako detetu vaši postupci smetaju, kada tu neprijatnost poveže sa hranom stvoriće se trajna odbojnost.
  2. Drugi savet: Ako jednom ponudjeno dete odbije hranu, prihvatite to kao da nije u tom trenutku gladno. Možda je zaista i dovoljno da se odredi neki drugi termin za obrok onda kada je dete bolje raspoloženo.
  3. Treci savet: zvučaće malo nekulturno ili čak surovo ali, ne čekajte na dete, već sa apetitom pred njim pojedite svoju porciju. Šta više, s vremena na vreme pokušajte da detetu ukradete iz tanjirića koji zalogaj. Normalno bi bilo da se dete na to malo naljuti i da vam ne da svoj tanjirić. U pokušaju da što bolje zaštiti od vas ono što mu pripada, setiće se da mu je bolje da sam brže bolje pojede svoju hranu. Naravno da mu nećete sve pojesti, niti će ova taktika dugo trajati, pa vas neće niko shvatiti kao bezobzirnog halpljivca.
  4. Ćetvrti savet: Ne pokazujte nervozu zbog neuspeha sa hranjenjem. Ponašajte se kao da je sve u najboljem redu. Dete takodje mora biti smireno da bi jelo ili spavalo.
  5. Peti savet: da bi počelo navikavanje na hranu, bebe treba odviknuti od stalnog držanja cucle u ustima.
  6. Uz promenu ponašanja i eventualnu promenu termina za hranjenje, možete promeniti i prostoriju. Ali samo jednom. Ako budete trčali za detetom po kući jureći ga sa kašikom, ništa od taktike.
  7. Imajte u vidu da svako od nas može da ne voli dva do tri jela, ali nije dobro da ukoliko dete voli samo jedno jelo, prihvatite to kao nužno zlo, pa mu stalno to isto jelo servirate. Ne odustajte od pokušaja da se jelovnik proširi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *