Kako neutralisati različite fleke

Nezgode se dešavaju, koliko god pazili na svoje stvari. Međutim, ne mora da znači da je neki odevni predmet upropašćen ako smo ga umazali nečim što se teško skida. Poželjno je kupiti efikasno sredstvo protiv fleka kao što je Vanish, ali uvek se može naći mrlja čudnog porekla na koju to ne deluje. Često se plašimo da ćemo upotrebom hemijskog sredstva zajedno sa flekom isprati i boju tkanine na odredjenom mestu, a ima i situacija kad originalno sredstvo nije odmah dostupno. Zato nije loše imati u vidu i neke starinske metode za skidanje fleka sa tkanine i isprobati najpre njih.
fleke

Kako neutralisati različite fleke

  1. Mrlju od kafe blago istrljajte gaziranom vodom, potopite nakon toga u hladnu vodu i na kraju operite kao što obično perete tu tkaninu.
  2. Fleke od rđe su težak protivnik. Ali možete pokušati Coca-Colom i plavim sapunom za ručno pranje veša. Blago istrljajte fleku i ostavite neko vreme da deluje pre ispiranja .
  3. Fleke od buđi pokušajte da potopite u ključalo mleko, pod uslovom da tkanina trpi visoku temperaturu. Nakon nekoliko minuta izvadite, dobro isperite i osušite tkaninu.
  4. Fleku od jestivog ulja odmah dobro utapkajte komadom hleba koji ćete baciti nakon upotrebe. Umesto toga možete upotrebiti pamučnu maramicu, vatu. Zatim blago istrljajte sirćetom, limunovim sokom ili tečnim deterdžentom za sudove, pa stavite da se opere kao što inače činite.
  5. Mrlje od mastila i hemijske olovke istrljati slaninom pa isprati alkoholom, acetonom ili benzinom pre redovnog pranja.
  6. Mrlje od lepka se skidaju vrućom vodom ukoliko je tkanina otporna.
  7. Mrlje od sveće se hladne oprezno sastružu sa tkanine. Nakon toga ih prepeglajte preko papira. Ostaci bi trebalo da ostanu na papiru.
  8. Mrlje od crnog vina odmah pospemo solju i posle petnaestak minuta isperemo vodom. Sledeći korak – potopite tkaninu u mleko i ponovo isperite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *