Kako motivisati decu da uče

Obrazovanje predstavlja razvoj veština i znanja. Ono može biti formalno – kakvo se dobija u školama ili neformalno – kroz igru, posmatranje i učenje u svakodnevnom životu.
Ucenje dece

Kako motivisati decu da uče

  1. Učinite im učenje zanimljivim. Počnite sa društvenim igrama. Smislite igru koja obuhvata sticanje novih znanja ili jednostavno u prodavnicama pronađite „gotovu“ društvenu igru. Deci će to biti zabavno a istovremeno će se obrazovati.
  2. Pričajte sa njima. Podstaknite ih tako što ćete ih pohvaliti kada nekad kažu nešto pametno, neka vide da ste iznenađeni njihovim znanjem, uputite im kompliment, bodrite ih i podržavajte. Ponekad im napomenite kako su to naučili u školi pa sada primenjuju, kako će još više napredovati ako tako nastave. Tada će deca želeti, kada budu pohvaljena i pomalo počnu da se prave važna, da i sledeći put budete ponosni na njih pa će ih ta želja za komplimentima dodatno motivisati.
  3. Nemojte vikati na njih ako ne urade domaći ili ne uče jer bi se radije igrala, izazvaće kontra efekat. Stvorite im radnu naviku – odlažite im zadovoljstvo. Npr. recite im da kada dođu iz škole da uvek prvo urade domaći i nauče šta su taj dan radili u školi a da onda ceo dan mogu da se igraju. Isprva će se možda buniti, ali kasnije, kad se naviknu za njih ce zvučati primamljivo da se učenju posvete pola sata – sat dnevno za “celo popodne igranja”.
  4. Odgovarajte im na pitanja koja postave. Deca su radoznala, ako budu uskraćena za neke odgovore možda ćete umanjiti njihovu želju da uče.
  5. Nagrada. Motivišite ih nečim što žele da dobiju, bilo da je to sladoled, album sa sličicama, odlazak u park pa i novčanom nagradom ako je dete starije. Kada im ponudite nešto za čim žude pohitaće da što pre nauče. Iako zvuči kao neki vid ucene, ovaj metod je kod neke dece izuzetno uspešan.
  6. Ne „drobite“ im da moraju da uče. Ne koristite nikakve vrste prisilnih metoda. Budite svesni da ste i sami imali momenata kada knjiga jednostavno beži iz ruku, možda je vaše dete baš u tom periodu. Ako se baš muči sa koncentracijom, pomozite mu – ponudite se da učite sa njim. Vredi pokušati. Motivisaćete ih ako su svesni da vi uvek možete da im pomognete kada zapnu. Dok ćete im stalnim pridikovanjem uliti strah od pitanja: Jesi naučio?, pa će mogućno početi i da vas lažu što ne valja. Negujte odnos sa decom, čak i kada ona to odbijaju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *