Kako se organizovati

Koliko puta vam je dan bio toliko popunjen da niste znali da li ćete sve postići? Koliko puta ste se našli da koristite manjak vremena kao izgovor za neizvršene obaveze? Da li ste sigurni da je 24 h dnevno nedovoljno da sve postignete? Da, znam. Ubeđeni ste. A sada ćete uvideti da grešite.
Kako se organizovati

Kako se organizovati

  1. Utvrđeno je, brojnim istraživanjima, da je odraslom čoveku potrebno od 6-8 h sna, ali da li su uopšte potrebna istraživanja? To možete i sami zaključiti. Dakle, ne trošite vreme na “prekomerno” spavanje.
  2. Trudite se da ležete ranije ali ono što je svakako bitnije to je da ranije ustajete(oko 9h). Dan će naizgled trajati duže. Takođe se trudite da svaki dan ustajete u približno isto vreme.
  3. Razmislite koje su to vaše svakodnevne obaveze a koje usputne(ređe ili odložive)? Težite ka tome da uvek prvo obavite sve važnije, neodložive poslove, tako će ostatak dana biti na raspolaganju da se posvetite “zadovoljstvima”.
  4. Ne odlažite obaveze! Misli poput: To mogu i kasnije, Samo da odgledam TV, Prvo da popijem kafu, Moram do grada na piće, Danas bih mogao/la na bazen i sl. – Zaobilazite! “ Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra. ” Ovakvim odlaganjem samo ćete izgubiti sate na tzv. beskorisnim stvarima pa ćete biti u “škripcu sa vremenom”. Možda čak ni ne obavite što ste planirali, pa sutrašnjem danu dodate još jednu obavezu. Gomilanjem samo ćete se izgubiti među gomilom nezavršenih poslova što će početi da se negativno odražava na vaše pshičko stanje (pojava nervoze, nerazumevanja, podcenjivanja sopstvenih sposobnosti itd.).
  5. Jačajte psihu. Kada vam samo padne na pamet reč “Kasnije”, kažite glasno “SADA”. Ne budite labilni, ne dozvolite lenjosti da pobeđuje. Primetićete kako ćete se bolje osećati kada uveče legnete da spavate i pomislite kako je današnji dan bio uspešan.
  6. Koristite rokovnik. Planirajte dan. Zapisujte obaveze ( kako ih ne bi zaboravljali i kako bi vam to olakšalo početak samog procesa prilagođavanja organizovanosti).
  7. Utvrdite šta vam to troši najviše vremena. Da li su u pitanju socijalne mreže koje su u poslednje vreme kao virus zaposele ceo svet? Ne robujte stvarima koje vam ne donose korist, već naprotiv nanose štetu.
  8. Postoje stvari koje možete obavljati uporedo sa nekim drugim. Npr. možete ručati u vreme omiljene serije ili fudbalske utakmice. Time ste za isto vreme izvršili 2 obaveze. Poenta organizacije je da se što više obaveza efektivno izvrši za što manje vremena. Kao što vidite – može se i ta 24h su sasvim dovoljna.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Bravo,procitao sam vas clanak i svideo mi se.I poceo sam da radim sve kako je ovde napisano,zaista ima rezultata.Mnogo sam organizovaniji i i imam vise vremena da se posvetim sebi i dragim osobama.Hvala. :)

  2. Avatar photo

    Dobri su ovo saveti! Ja sam primetila da od kad koristim rokovnik, da sam sve bolje organizovanija, upravo zbog toga što znam da ne mogu ništa drugo da „zakažem“ u to vreme! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *