Kako pomoći detetu sa ljubavnim jadima

Pomislićete kako su suze vašeg (7.-12. ogodišnjeg) deteta bezazlene ali stvarnost je drugačija. U tom uzrastu deca se prvi put suočavaju sa ljubavnim jadima. Ona se u današnje vreme ne samo fizički, već i emocionalno razvijaju za po 2 godine ranije nego što je to bio slučaj pre 20ak godina.
ljubavni jadi

Kako pomoći detetu sa ljubavnim jadima

  1. Najvažnije je da roditelj proceni koliko pažnje i nežnosti detetu treba. Ali ne treba ni preterivati sa njima, jer bez obzira sa koliko godina je doživelo takvu ljubavnu situaciju, dete će morati sa njom samo da se izbori. Idealno rešenje jeste da iz takve krizne situacije izađe sopstvenim snagama.
  2. Samo mali broj dece će otvoreno popričati sa roditeljima o tom svom problemu. Čak postoje i razlike među polovima. Dečak će negirati svoju tugu, dok će devojčice skrivati samo detalje. Retko kome će se potpuno otvoriti i otkriti najskrivenije lavirinte misli i osećanja, stoga morate imati strpljenja i razumevanja.
  3. Pomozite detetu tako što ćete istraživati oprezno. Ako vidite suze, budite suzdržljivi i razmislite šta detetu sada najviše treba..Mir, razgovor ili razonoda.
  4. Pružite mu podršku. Za sve treba neko vreme, pa i vaši mališani ne mogu odmah da prebole svoje jade. Imajte razumevanja i budite neko vreme popustljiviji prema njima.
  5. Budite konstantno uz svoje dete. Dete koje pati često će svoje roditelje iznenaditi nočekivanim reakcijama. Budite spremni da to trenutno prećutite i kasnije porazgovarajte o takvom ponašanju.
  6. Ne podcenjute detetov bol. “ Još si ti mali za ovakve gluposti“ detetu samo signalizira da su njegovi problemi u očima roditelja nevažni. Roditelji ne mogu da procene da li su ti jadi mali ili veliki. Jeste, deluju beznačajno u odnosu na ono što ih možda kasnije čeka, ali dete trenutno ne zna za gore od njegove situacije, njemu je i ovo suviše bolno i potrebno mu je razumevanje a ne neka vrsta ismevanja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …

Jedan komentar

  1. Probleme djeteta ne treba negirati,jer su njemu njegovi problemi veliki kao nama naši.Prema tome,ako se djetetu ne može pomoći,ne treba ga ni spuštati na zemlju rečenicama poput „Još si ti mali za ovakve gluposti“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *