Kako napraviti bekap sadržaja računara na eksternom hard disku

Eksterni hard diskovi postaju esencijalni deo računarske opreme bilo da se radi o poslovnim ili korisničkim računarskim sistemima. Osim činjenice da omogućavaju skladištenje više podataka, oni ne usporavaju rad procesora. Eksterni hard diskovi se povezuju sa računarom pomoću USB kabla. USB portovi se sada ugrađuju u praktično svaki računar. Ako kupujete nov računar pobrinite se da podržava bar USB 2.0 standard. U sledećem članku saznaćete kako da na najlakši i najefikasniji način napravite bekap vaših podataka na eksternom hard disku.
Eksterni disk

Kako napraviti bekap sadržaja računara na eksternom hard disku

  1. Nabavite hard disk koji odgovara vašim potrebama. Slike zauzimaju više prostora na hard disku nego tekstualni fajlovi, dok zvučni i video fajlovi zauzimaju više prostora nego tekstualni i slike kombinovano. Ako vaš rad na računaru uključuje skladištenje memorijski zahtevnih fajlova, nabavite moćniji uređaj za skladištenje koji će vam omogućiti akumuliranje fajlova bar narednih godinu dana.
  2. Sprovedite istraživanje o uređajima za skladištenje podataka koji mogu zadovoljiti vaše potrebe. To možete učiniti putem web sajtova specijalizovanih za prodaju računarskih komponenti, ili pak možete lično posetiti lokalne prodavnice računarske opreme i zatražiti specifikacije dostupnih uređaja od prodavaca.
  3. Investirajte novac u eksterne hard diskove sa kapacitetom većim od 320 gigabajta. Ovakvi hard diskovi koštaju malo više ali na ovaj način ćete se obezbediti za nekoliko narednih godina. Možda vam u ovom trenutku nije potreban ovoliki prostor ali morate voditi računa o nadolazećim trendovima.
  4. Odlučite se za određeni model uređaja i vodite računa o tome da li se isporučuje zajedno sa kablovima za konektovanje. Ako to nije slučaj moraćete da izdvojite dodatna sredstva za kablove.
  5. Odredite podatke čiji ćete bekap praviti. Nakon identifikovanja podataka potrebno ih je organizovati po folderima. Imena foldera treba da odgovaraju zajedničkom opisu podataka koji se nalaze unutar foldera. Ovo je veoma bitno zbog sveopšte organizacije i lakoće pristupa.
  6. Priključite eksterni hard disk na određeni port pomoću kabla uređaja. Fajlovima je najlakše manipulisati drag-n-drop tehnikom(kliknete levim tasterom miša na fajl, dok držite levi taster premeštate fajl na željenu lokaciju i zatim puštate taster).
  7. Nakon što ste prebacili željene podatke neophodno je odvojiti uređaj od računara. To činite tako što kliknete desnim klikom na malu ikonicu uređaja za skladištenje koja se pojavila kada ste isti priključili(nalazi se u taskbar-u). U meniju koji se pojavi izaberite opciju Eject. Sada sačekajte da se pojavi poruka u kojoj piše da je bezbedno diskonektovati hardver. Na ovaj način izbegavate komplikacije, pojavu grešaka ili čak gubitak podataka koji se može javiti prilikom nepravilnog diskonektovanja uređaja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako razlikovati notebook, netbook, ultrabook, laptop i palmtop računare

Ne tako davno, jedina odluka koju ste morali doneti prilikom kupovine računara je da li …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Super,hvala na korisnom tekstu.znači moram da nabavim jači ssd,nije problem ovaj od 4GB,ali trebaće mi jači za duže vreme.Može li savet,koliko često da radim bek up,čula sam da neki rade svakodnevno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *