Kako postati haker

Zajednica ekspertnih programera i mrežnih gurua postoji decenijama, još od vremena prvih time-sharing mini računara i najranijih ARPAnet eksperimenata. Pripadnici ove malobrojne grupacije ljudi nazivaju se hakerima. Postoji i druga grupa čiji pripadnici ponosno nazivaju sebe hakerima, ali oni to jednostavno nisu. Ovu grupu čine kriminalci koji zarađuju novac upadanjem na tuđe računare i prisluškivanjem telefonskih linija. Pravi hakeri nazivaju ove ljude “crackers” i ne žele da imaju ništa sa njima. U narednom tekstu pozabavićemo se sposobnostima i stavovima softverskih hakera, kao i načinima na koje možete postati jedan od njih.
haker

Kako postati haker

  1. Usvojite mentalni sklop hakera. Hakeri rešavaju probleme i grade stvari, oni veruju u slobodu i dobrovoljno, obostrano pomaganje. Da biste bili prihvaćeni kao haker morate se ponašati u skladu sa ovim.
  2. Steknite poštovanje kao haker. Kao i u mnogim kulturama bez monetarne ekonomije, reputacija je jedna od najbitnijih stvari u svetu hakera. Vi pokušavate da rešite interesantan problem, ali koliko je taj problem interesantan i koliko je kvalitetno vaše rešenje odlučiće vaši nadređeni ili eksperti iz oblasti. To je jedan od razloga zbog kojeg vi niste haker sve dok ostali hakeri ne počnu da vas smatraju jednim od njih. Vi stičete vaš status i reputaciju ne zato što ste najlepši ili imate nešto što drugi žele već poklanjanjem vašeg vremena, pažnje i kreativnosti.
  3. Naučite kako da programirate. Najbolji način na koji možete naučiti da programirate je da čitate stvari koje su pisali eksperti, pišete i sami radove na temu programiranja, vratite se na čitanje, napišete još radova i tako sve dok vaši radovi ne dobiju težinu i ne steknu kvalitet radova koje ste čitali. Međutim, kako biste postali pravi haker potrebno je da stignete do tog nivoa da možete naučiti nepoznat programski jezik za svega nekoliko dana, oslanjajući se na znanje programskih jezika koje već poznajete. To znači da treba da naučite nekoliko veoma različitih programskih jezika. Osim što su veoma korišćeni i popularni, sledeći programski jezici predstavljaju različite pristupe programiranju: Pyton, C, Lisp, Perl, Java.
  4. Upoznajte se sa Unix platformom. Nabavite jednu od open-source verzija Unix-a i naučite kako da je koristite. Može se reći da je Unix operativni sistem Interneta. Možete naučiti da koristite Internet bez znanja Unix-a ali ne možete biti Internet haker bez znanja Unix-a.
  5. Naučite HTML. Većina stvari koje su proizvod hakerske kulture funkcionišu izvan pogleda javnosti, pomažući rad fabrika, kancelarija i univerziteta bez ikakvog očiglednog uticaja na život običnih ljudi. Internet je izuzetak, ogromna i blistava hakerska igračka koja je promenila svet. Zbog ovoga (ali i zbog mnoštva drugih razloga) morate naučiti kako Internet funkcioniše. Ovo, naravno, ne podrazumeva samo znanje korišćenja browsera (to svako zna), već i znanje pisanja HTML skripti. Ako nemate iskustva sa programiranjem, rad sa HTML-om će vam pomoću u mentalnoj pripremi za duge sate koje ćete provesti kodirajući. Napravite vaš prvi sajt. Najbolje bi bilo da koristite poslednju verziju HTML-a, HTML 5, zato što ona pruža najviše mogućnosti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako razlikovati notebook, netbook, ultrabook, laptop i palmtop računare

Ne tako davno, jedina odluka koju ste morali doneti prilikom kupovine računara je da li …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *