Kako svitac svetli

Svitac (lampyris noctiluca) pripada redu pčela Cleoptera. Najpoznatiji su zbog svoje sposobnosti da svetle fluorescentnom bojom koja može biti zelena, žuta, bledo crvena. Žive do dva meseca i nisu veći od jednog inča. Do sada je pobrojano oko 2000 različitih vrsta svitaca i naseljavaju gotovo sve kontinente.

Postoji više razloga što svitac svetli. Pre svega da bi privukao partnera za parenje. U okviru različitih vrsta postoje i različiti šabloni kojim svitci svetle. Najčešće mužjak pokušava da impresionira ženku svojim svetlom praveći određene putanje u vazduhu dok ženka obično strpljivo čeka na grani ili u travi. Kada je partner zainteresuje ona takođe otpočinje sa emitovanjem svetla. Drugi razlog je što svojim svetlom odbijaju predatore koji ih love. Predatori znaju da su svici neprijatnog ukusa te će ih izbegavati kada vide ove njihove signale.
svitac
Ali kako uopšte svitac uspeva da zasvetli?

Kako svitac svetli

Proces kojim svitac svetli naziva se bioluminiscencija. Ovaj proces odigrava se u abdomenu svitaca u specijalizovanim ćelijama. Ove ćelije proizvode materiju zvanu luciferin i enzim luciferazu . Luciferin stupa u hemijsku reakciju sa kiseonikom (koji dolazi u ćelije pute cevi u njihovom stomaku – abdominalne trahee), katalizovanu enzimom luciferazom koji ubrzava reakciju. Stvara se oksiluciferin. Katalizacija odnosno posredovanje i ubrzavanje samog procesa se dešava u dve etape:

  1. Luciferin stupa u reakciju sa ATP-om (organsko jedinjenje koje služi za prenos energije), uz prisustvo jona Mg2+ i nastaje jedinjenje luciferil adenilat i pirofosfat.Luciferin + ATP —– luciferyl adenilat + pp
  2. Luciferil adenilat stupa u reakciju sa kiseonikom i nastaje oksiluciferin, AMP (adenozin mono fosfat, koji se kasnije dodavanjem fosfatnih grupa vraca u ATP) i emituje se svetlost.Luciferil adenilat + O2 —— oxiluciferin + AMP + svetlost

Ovako dobijena svetlost se naziva hladnom svetlošću jer ne emituje ni IC (infracrvene) ni UV zrake. Ovaj način dobijanja svetlosti predstavlja najefikasniji način na svetu gde se gotovo 99% energije konvertuje u svetlost a minimalni deo u toplotu. Primera radi sijalica konvertuje 90% energije u toplotu a samo 10% u svetlost.

Naučnici i praktično primenjuju znanje o tome kako svici svetle, koristeći luciferazu kao biomarker da bi ušli u trag određenim materijama u našem organizmu i odredili njihovu koncentraciju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Vasic

Avatar photo
Dzedaj

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.