Kako tretirati ubod pčele

Ubod pčele predstavlja veoma bolan i neprijatan događaj, koji je gotovo svaki pojedinac bar jednom u svom životu doživeo. Stoga, sama pomisao na pčelu kako leti prema vama i sleće na vašu ruku nije ni malo prijatna, ali imajte na umu da pčela napada samo kada je provocirana, pa, ako budete mirni, prevaziđete svoj strah od pčela i dopustite joj da nesmetano sleti na vas, ona će isto tako i odleteti, bez ikakvog otpora. Pčela ipak podnosi veću žrtvu time što će vas ubosti a to je njen život.
Ujed pcele
No, u slučajevima uboda postoje određeni postupci kojih bi trebalo da se pridržavamo ne bi li ublažili bol i sanirali ubod.

Kako tretirati ubod pčele

  1. Ukoliko ste u blizini košnice, udaljite se od tog mesta. Pčela koja je ranjena, kao mehanizam odbrane, emituje feromone koji privlače druge pčele spremne da je zaštite.
  2. Izvadite žaoku. Žaoku slobodno možete izvaditi prstima.Kada vas pčela ubode, žaoka ostaje u koži i zajedno sa delovima digestivnog sistema se odvaja od nje, što će pčelu odvesti u sigurnu smrt. Putem žaoke prolazi manja količina otrova koja izaziva jak bol prilikom uboda.
  3. Očistite predeo uboda sapunom i isperite vodom. Integritet vaše kože je narušen ubodom pčele, stoga mikroorganizmi koji se tu nađu mogu prodreti dublje u vaš organizam i izazvati infekciju.
  4. Hladna obloga. Umotajte led u peškir i aplikujte na mestu uboda, hladna obloga umanjuje znake zapaljenja i bola.
  5. Popijte aspirin ili brufen. Ovi lekovi umanjuju znake inflamacije i smanjuju bol.
  6. Pratite simptome. Ukoliko znate da ste alergični na ubod pčela odmah pozovite hitnu pomoć ili pripremite epipen (injekcija adrenalina) koji će te aplikovati subkutano ili intramuskularno.
  7. Uzmite antihistaminik. Vaš lekar vam će vam možda dati antihistaminik da bi se ublažili znaci alergije.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Vasic

Avatar photo
Dzedaj

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *