Kako da vam stan i nameštaj budu čisti i uredni

Činjenica je da u kući uvek ima nešto da se radi, a pitanje je koliko se na to obraća pažnja. I ona podela na muške i ženske poslove, ovde ne važi. Postoje neke stvari koje mogu obavljati oba pola, a one su sledeće:

Kako da vam stan i nameštaj budu čisti i uredni

 1. Ako se useljavate u novu zgradu ili vam je stan vlažan, obložite poleđinu nameštaja voštanom hartijom i postavite ga tako da je malo odmaknut od zida. Time se nameštaj, koji je vrlo osetljiv na vlagu, izoluje od nje a istovremeno se omogućuje pristup i strujanje vazduha koji polako suši vlažne zidove.
 2. Da biste ekser lakše ukucali, namažite ga prethodno sapunom.
 3. Da vam vrata ne škripe, poslužite se običnom olovkom. Stavite parče grafita od olovke između šarki koje škripe pa će škripa odmah prestati.
 4. Ako su vam vrata ili prozori bojeni i lakirani a izgube sjaj, premažite ih uljem lana pa će ponovo zablistati.
 5. Prozorska okna koja su isprskana krečom ili malterom najbolje se čiste vodom kojoj je dodato sirćeta.
 6. Ako vam potamne kvake na vratima, istrljajte ih rasečenim presnim krompirom, a potom mekom suvom vunenom krpom.
 7. Ako vam je nameštaj pun prašine, prekrijte ga jednim vlažnim i dobro isceđenim čaršavom i lupajte sve dok se na čaršavu ne nakupi dovoljno prašine. Ponovite ovo sve dok vam čaršav uprkos lupanju, ne bude čist sa unutrašnje strane.
 8. Ako su ramovi od slika pozlaćeni, ne treba ih brisati vlažnom krpom jer oni tada pocrne. Treba upotrebiti rasečenu glavicu crnog luka, kojom ovakav ram treba istrljati a zatim vunenom krpom prebrisati.
 9. Da vam se ne zamagli prozorsko staklo, namažite ga sa unutrašnje strane rastvorom glicerina u alkoholu.
 10. Da sveća ne bi kapala kada je zapalite, na nekoliko sati pre upotrebe potopite je u slab rastvor soli. Nakon vađenja iz ovog rastvota ne treba je brisati nego pustiti da se sama osuši.
 11. Vlagu iz podruma uklonićete tako što na nekoliko mesta treba postaviti konzerve, napunjene do pola hlor-kalcijumom koji će u sebe upiti vlagu u tolikoj meri da će se u konzervi iznad ove soli obrazovati sloj vode. Vodu treba ukloniti isparavanjem na vatri pa preostali hlor-kalcijum ponovo iskoristiti u istu svrhu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *