Kako ukloniti mrlje od voća

Mrlje od voća treba odmah, dok su još sveže posuti solju ilstrljati limunovim sokom pa zatim dobro isprati vodom. Pri uklanjanju ovih mrlja treba voditi računa o kom materijalu je reč, jer će od toga zavisiti i postupak čišćenja kao i sredstva koja treba upotrebiti.
Mrlje od voca

Kako ukloniti mrlje od voća

  1. Mrlje na platnu i belom vešu. Treba po svaku cenu nastojati da se ove mrlje uklone pre pranja veša u suprotnom mrlja če ostati. Ako su mrlje od voća još sveže, sa uspehom se može upotrebiti slatko ili kiselo mleko, surutka, so i limunov sok. Mrlju treba dobro natopiti mlekom ili surutkom, odnosno limunovim sokom pa to mesto posoliti i izložiti dejstvu sunca. Drugi način je da materijal koji je umrljan potopite 2 do 3 sata u hladnu vodu a zatim 1h u toplu vodu.. Posle ovoga na umrljano mesto treba sipati vrućeg jakog sirćeta i dobro isprati vodom. Ako je mrlja od voća starijeg datuma pa se teško skida ili potiče od voća čije se mrlje teško skidaju, kao nrp. kruška, onda treba pribeći sumporisanju. Materijal sa nakvašenom mrljom treba dobro zategnuti pa odozdo, ispod mrlje, staviti neku posudu u koju je prethodno stavljeno malo sumpora koji treba zapaliti. mrlja će pod uticajem sumpora vrlo brzo nestati. Mesto gde je bila mrlja će požuteti ali se ta žućkasta boja može ukloniti ispiranjem u običnoj vodi.
  2. Mrlje na materijalu od vune. Mrlje se na ovom materijalu teže uklanjaju. Da bi se u tome uspelo treba umrljani deo tkanine potopiti u sapunicu u koju je dodato nekoliko kašika amonijaka, ostaviti neko vreme i zatim dobro isprati. Ako je materijal od vune u boji i ako je sigurno da je boja postojana, mrlju istrljati limunskom kiselinom i dobro isprati običnom vodom.
  3. Mrlje na materijalu od svile. Prvo treba pokušati sa čistim alkoholom. Parče materijala od čistog pamuka natopiti alkoholom i njime istrljati mrlju. Ako ovo ne pomogne, umrljano mesto natopiti direktno alkoholom i na to mesto još dodati mešavinu napravljenu od 5 gr. limunske kiseline i 50 gr. prokuvane i ohlađene vode. Ovo treba ostaviti da deluje 5 minuta a onda isprati vodom. Ako ostanu kakvi tragovi, postupak treba ponoviti dok potpuno mrlja ne nestane. Ako je mrlja od voća na svili bele boje ili boje koja je postojana, onda se za uklanjanje mrlje koristi mešavina napravljena od 50 gr amonijaka, 50 gr obične, prokuvane vode i 5 gr superoksida vodonika. nakvasiti mrlju ovim rastvorom i ostaviti da deluje 5 minuta a zatim vodom isprati.
  4. Mrlje na materijalu od pamuka. Ako je materijal bele boje a mrlja sveža, umrljano mesto treba natrljati sokom od limuna i isprati vrućom vodom. Za slučaj da je mrlja starijeg datuma, treba koristiti tzv. Žavelovu vodicu ili superoksid vodonik, kojima treba dodati malo amonijaka. Mrlju treba dobro natopiti i to mesto kasnije oprati vodom. Mrlje se mogu ukloniti i ispiranjem u toploj sapunici kojoj smo dodali malo Žavelove vodice. Ako je pamučni materijal u boji, tj. ako su u pitanju šarene pamučne tkanine, treba upotrebiti vruće mleko, kojiim se tkanina natopi a zatim vodom opere. Takođe je efikasna mešavina alkohola, glicerina i vode, kojom se umrljano mesto dobro natopi pa posle svega ovoga ispere toplom vodom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *