Kako ukloniti fleke od kafe

Opet je nespretni gost prolio punu šoljicu kafe po novom stolnjaku! Kuhinjske krpe imaju fleke koje su ostale i posle pranja, još od onda kada vam je iskipela kafa po celom šporetu? Ili ste bili sanjivi i po sebi prosuli prvu jutarnju… Kako prosečan konzument najomiljenijeg toplog napitka popije bar 3-4 šoljice dnevno jasno je da su mrlje od kafe uobičajena pojava. Nezgode se dešavaju i ne treba zbog toga očajavati, već odmah pristupiti uklanjanju fleka, dok ne postanu trajne.
Fleka od kafe

Kako ukloniti mrlje od kafe

Nekoliko saveta šta činiti da nestanu fleke od crne kafe sa tkanine:

  1. Deo tkanine na kojoj je mrlja od kafe preliti i natopiti sa hladnim mlekom. Ostaviti neko vreme da odstoji pa onda oprati u sapunici, trljajući dok mrlja ne nestane.
  2. Napraviti smesu od 1 žumanca i glicerina i time premazati fleku. Trljati zaprljano mesto četkicom. Zatim isprati mlakom vodom.
  3. Čim prospete kafu, dok je još mokro, probajte da isperete mrlju mineralnom gaziranom vodom.
  4. Deterdžent za sudove sipajte u malo tople vode i dodajte soli. Četkicom trljajte fleku dok ne izbledi.
  5. Napravite mešavinu sirćeta i alkohola u jednakim količinama i utrljajte u tkaninu. Ostavite je kratko natopljenu mešavinom alkohola i sirćeta, a zatim isperite hladnom vodom.
  6. Za tvrdokorne fleke na beloj neosetljivoj tkanini upotrebite Domestos razređen sa vodom. Utrljajte četkicom, a potom isperite.
  7. Možete koristiti komercijalne izbeljivače za veš, koje ćete nerazređene, direktno iz boce naneti na samu fleku i ostaviti da deluje.
  8. Ako je u pitanju bela pamučna tkanina slobodno je „iskuvajte“ na stari način: u stari lonac stavite uflekanu tkaninu, sipajte malo praška za veš i nalijte vode, da prekrije tkaninu. Neka voda ključa 15-20 minuta. Kad se ohladi ponovo je operite ili je samo isperite čistom vodom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandra Stanković

Avatar photo
:-)

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *