Kako deluju proteini

Proteini, to jest belančevine su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Oni su sačinjeni od 23 aminokiseline od kojih 15 naš organizam proizvodi sam, a ostalih 8 je neophodno uneti putem hrane. Ne postoji nijedna funkcija u organizmu koja može da se obavi bez proteina, te slobodno možemo reći da su nam belančevine neophodne za život. Nema života bez proteina, a njihova uloga je višestruka.
proteini

Kako deluju proteini

Proteini ulaze u sastav svih mišića, kože, unutrašnjih organa. Oni izgrađuju hormone, enzime, antitela i čitav niz drugih, za život neophodnih materija. Neophodni su za rast i razvoj pa se zbog toga preporučuje unos različite količine proteina u zavisnosti od starosti i drugih presudnih faktora. Oni obezbeđuju potrebnu energiju za obavljanje telesnih funkcija, pokreću ih, kontrolišu ili zaustavljaju. Takođe, proteini su tu da zamene izumrle ćelije kao što su ćelije krvi, ćelije jetre, bubrega, kose, ćelije kostiju… Jedna od glavnih uloga proteina je i izgradnja molekula hemoglobina uz čiju pomoć se odvija proces disanja jer on prenosi kiseonik. To je takozvana transportna uloga proteina.

Belančevina ima svuda u prirodi, a mi ih u organizam unosimo hranom. Jedina hrana koja ne sadrži ove, za život neophodne proteine, jesu rafinirani šećeri i masti. Sve ostale namirnice u sebi imaju određenu količinu proteina, a koliku količinu trebamo uneti u naš organizam, zavisi od raznih faktora. Tu, naravno, spadaju godine, intenzitet fizičke aktivnosti kojom se bavimo, stanje našeg zdravlja. Logično je da su proteini najbitniji za decu jer regulišu rast i razvoj, međutim i svakom odraslom čoveku su isti neophodni za pravilno funkcionisanje.

Premali ili preveliki unos proteina u organizam može rezultirati različitim oboljenjima i rizicima. Namirnice u kojima ima najviše belančevina su riba, jaja, meso i mlečni proizvodi. Međutim, ako preteramo sa unosom proteina, to će dovesti do gomilanja masti u telu i prekomerne težine. Zbog toga je, kao i u slučaju ostalih stvari, i kod belančevina potrebno njihov unos svesti na razumnu meru. Onoliko koliko je potrebno da bi se zdravo živelo jer ni u čemu ne valja preterivati.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

3 komentari

  1. Ne bih se slozio sa tvojom recenicom u kojoj kazes „ako preteramo sa unosom proteina to ce dovesti do gomilanja masti u telu i prekomerne tezine“ jer proteini su osnovni gradivni materijal nasih misica i proteini hrane nase misice a ako se unosi previse masti ili uh moze doci do gojaznosti.

    • Da, ali ne treba preterivati ni sa cim. Preterivanje u bilo kakvoj hrani, kad tad ce dovesti do viska kilograma, pa tako i u onoj koja sadrzi mnogo proteina.

      • Sanja, slazem se sa Vama. Cak i u povrcu ne treba preterivati. A Vi, Lazare, nemojte preteruvati sa proteinima, ali ih unosite dovoljno da bi Vase telo moglo normalno funkcionisati. Preporucujem veci unos proteina ako se bavite nekim sportom. Hvala na paznji ♥

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *