Kako oprati patike u veš mašini

Svi mi koji nosimo patike znamo koliko su udobne, lake i prijatne za nošenje, ali imamo problem kada dođe njihovo čišćenje na red. Najlakše je ubaciti ih u veš mašinu, ali pitanje je šta će iz nje izaći nakon pranja. Zbog toga treba znati nekoliko važnih stvari o pranju patika u veš mašini. Većina patika može dobro i bezbedno da se opere u veš mašini, bilo da su one sa delovima velura, kože ili obrnute kože.
Pranje patika

Kako oprati patike u veš mašini

  1. Ukoliko na patikama ima blata, peska ili žvake na đonu, potrebno je očistiti ih dobro pre stavljanja u mašinu.
  2. Skinite pertle, izvadite uložak (ukoliko je to moguće) i stavite ih u mašinu, ali odvojeno od patika. Pertle možete provući samo kroz jednu rupu na patikama i zavezati ih u čvor kako se ne bi zamrsile prilikom pranja.
  3. Da patike ne bi ulubile bubanj veš mašine poželjno je staviti ih u neku platnenu vreću ili staru jastučnicu, pa čak i staru unihop čarapu
  4. Patike je najbolje prati na 30 oC, sa blagim deteržentom (npr. za vunenu odeću). Izaberite odgovarajući program bez prejakog tumbanja, jer ne treba rizikovati da se u ovom postupku mašina za pranje ošteti.
  5. Kada mašina završi sa pranjem potrebno je osušiti ih na svežem vazduhu, nipošto uz grejalicu ili direktno izložene suncu.
  6. Kada se patike osuše, kožne delove možete premazati kremom za obuću ili kremom za ruke. Delove od velura ili prevrnute kože istrljajte čistom gumicom i poprskajte ih sprejem za velur.
  7. Čiste patike treba pre nošenja posuti talkom ili nekim drugim sredstvom protiv znojenja i neprijatnog mirisa nogu. Unutrašnjost patika će tako duže zadržati svežinu, naravno, uz redovnu higijenu nogu. Spoljašnje delove patika treba redovno čistiti na odgovarajući način i održavati nekim od zaštitnih krema ili sprejeva.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

3 komentari

  1. Iskusila sam ja vec taj rizik na temperturi vecoj od 30c :D

  2. Avatar photo

    Користан текст, само ми мало улива несигурност то што је мушки аутор ;-))

  3. koristan savet,ali mi nije uspelo posto sam prao sa majicom i poprimile su mi boju majice(platnene patike su u pitanju)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *