Kako sprečiti slepilo

Najčešće uzrok slepila je bolest koju nazivamo katarakta. Ovo oboljenje nije opasno po život, ali je veoma ozbiljno iz određenih razloga. Nemoguće je sprečiti pojavu katarakte, progresivna je i dovodi do slepila. Leči se jedino operativnim putem u ranijoj fazi. Dakle, ukoliko dođe do oboljenja, jedini način da se spreči slepilo je blagovremeno prepoznavanje bolesti i hitna lekarska intervencija.

slepilo

Kako sprečiti slepilo

Katarakta je u suštini zamućenje očnog sočiva. Njeni simptomi su sledeći:
– mutan, neravnomeran i tokom vremena sve lošiji vid
– kratkovidost i čitanje bez naočara kod ljudi kojima to nije uobičajeno.

Vrste katarakte:

  1. Stacionarna katarakta je urođena bolest i zahteva operaciju, pogotovu ako je monokularna, tj. samo u jednom oku. Važno je na vreme je dijagnostikovati.
  2. Progredijentna katarakta, poznata u narodu kao senilna katarakta je najčešći oblik ove bolesti u danasnje vreme. Ima četiri faze od početne do zrele. U kasnijem fazama operacija može biti vrlo komplikovana, tako da ne treba odugovlačiti.
  3. Komplikovana katarakta je tip bolesti koji se javlja kao propratna pojava drugih bolesti oka.
  4. Dijabetična katarakta javlja se kao posledica šećerne bolesti. Ima visok procenat opasnosti od slepila.
  5. Traumatska katarakta može da nastane usled mehaničkih povreda oka kada je povređeno i očno sočivo. U ovim slučajevima može čak doći do bubrenja i pomeranjem sočivnih masa, odnosno pomeranja sočiva iz ležišta što apsolutn zahteva hitunu operaciju.

Operacija katarakte u današnje vreme savremene tehnologije vrši se FAKO metodom, na principu ultrazvuka. Dovoljan je mali rez od 3,5 milimetra i rana se ne šije. Tu su još i mikroskopi velike snage, savršena intraokularna sočiva, savremeni hiruški materijal. Operacija traje kratko i pacijent istog dana nakon operacije može ići kući, a već dan-dva nakon operacije normalno vidi i vraća se uobičajenom načinu života.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

vitamin c

Kako vitamin C utiče na naš imunitet

Vitamin C igra glavnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za rast i obnavljanje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *