Kako vitamin C može postati smrtonosan

Ovo je priča o nemilom događaju u Americi, država Masačusets. Primer bi trebalo da služi kao upozorenje na neželjene i ponekad fatalne posledice kombinovanja vitamina C sa određenom vrstom hranje. Jeste li spremni?
vitamin-c

Kako vitamin C može postati smrtonosan

Devojka je pravila proslavu u krugu svoje porodice. Za ovu svečanu priliku odlučili su se da na meniju za večeru budu škampi i otvorili su bocu dobrog šampanjca. Pozvali su i par najbližih prijatelja tako da ih je bilo desetak za stolom.

Svi su se oduševili. Jelo je bilo izvrsno pripremljeno. Pričale su se šale i vladalo je prelepo raspoloženje. Taman pre nego što je htela da nazdravi svojim gostima i zahvali se što su joj ukazali čast svojim dolaskom, ona je nakratko izašla iz prostorije da se javi na telefon. Na zaprepašćenje prisutnih, pronašli su je na podu pred vratima. Prizor je bio strašan! Devojka je ležala nepomično dok joj je krv curila iz nosa i ušiju, čak su joj i oči bile krvave…

Kada je stiglo osoblje hitne pomoći, već je bilo kasno. Devojka je ubrzo preminula. Niko nije mogao da veruje šta se tu dogodilo za kratko vreme.

Devojka nije bolovala ni od čega. Čitavog dana nije se ni na šta požalila, bila je čila i nasmejana. Inače je bila možda i previše preokupljena zdravim načinom života, tako da je uzimala vitamin C više puta dnevno.

Lekar je pitao njene najbliže da li je devojka imala samoubilačke tendencije ili zaklete neprijatelje. Odgovor na oba pitanja bio je negativan, ali odakle takvo pitanje? Lekar je utvrdio da je uzrok iznenadne smrti bilo trovanje arsenikom!

U neverici, roditelji su zatražili pomoć policije i mišljenje drugog lekara. Nakon detaljne istrage, stručnjaci su zaključili da se ipak ne radi o samoubistvu, već da je smrt nastupila usled neupućenosti i nemara. Profesor je primetio veće količine vitamina C i objasnio da, iako sam po sebi, vitamin C ne škodi organizmu, on u kombinaciji sa većom količinom kalijuma koji se može naći u škampima, školjkama i sl. stvara hemijsku reakciju zbog čega nastaje trovanje. To trovanje ima slične simptome kao trovanje arsenikom: krv iz usta, nosa, ušiju, očiju.

Gosti koji su jeli škampe na večeri nisu imali problema jer nisu istovremeno uzimali vitamin C.

Tužno je na ovaj način ugroziti život ili ga izgubiti. Ono što je danas lek, sutra može postati otrov ako ga nepravilno koristimo.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

3 komentari

  1. Eto sta se desava kada neko zeli da eksperimentise,da pravi dijete bez konsultacije sa lekarom.Ali ipak C vitamin se preporucuje u sto vecim kolicinama tako da se neko slucajno ne uplasi

  2. Avatar photo

    gluposti,mislim da je nemoguce!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *