Kako lovor utiče na zdravlje

Lovor ili lober osim što se koristi kao začin, ima veliku moć u otklanjaju ili ublažavanju raznih bolesti. Lovorov venac je upotrebljavan za ukrašavanje glava pobednika na olimpijadi u staroj Grčkoj. Iz lovorovog lista kao začina, u hranu u razni minerali kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum i drugi, kao i vitamina, od kojih su najznačajniji vitamin A i C. Iz ploda lovora se dobijaju eterična ulja, dok listovi sadrže gorke materije. Lovor je dobar za bolje varenje, ubrzava cirkulaciju, protiv reume, i ima veliko lekovito i blagotvorno dejstvo na kosu, zube i nokte.
lovor

Kako lovor utiče na zdravlje

  1. Čaj protiv gripa i bronhitisa
    Izmeša se 8 gr lovorovog lista sa 16 grama izlomljene kore od pomorandže. Mešavina se prelije sa 400 ml vrele vode i poklopi. Tako treba da odstoji 20 minuta. Procedi se i pije do dve šolje dnevno, pre jela.
  2. Čaj protiv kašlja
    Ukuva se dva koluta limuna i 20 gr lovorovog lista sa 400 ml vode 5 minuta. Ostavi se da odstoji 20 minuta. Čaj zasladiti medom ili žutim šećerom. Piti do dve šolje dnevno.
  3. Čaj protiv reume i groznice
    Izdrobiti oko 20 bobica lovora u avanu i kuvati u litri vode oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi 20 minuta i zatim piti.
  4. Čaj za varenje
    Prokuva se 5-6 listova lovora u pola litre vode, dok voda ne provri. Piti posle jela, do 2 šolje dnevno.
  5. Maska za lice protiv bubuljica za masnu kožu
    Preliti deset listova lovora, sa jednom šoljom ključale vode. Ostaviti da odstoji 20 minuta i procediti. U čaj dodati malo soka od krastavca i tako mazati na lice. Ostaviti da odstoji 15 minuta i zatim se umiti.
  6. Za bolju cirkulaciju
    U dve litre vode kuvati 20 listova lovora oko 20 minuta. Tako skuvanu vodu dodati u vodu za kupanje i ostati 20 minuta u toj vodi.
  7. Za zdravije zube
    Žvakati list lovora oko sat vremena, zatim ga izbaciti. Kasnije oprati zube pastom.
  8. Za bakarni sjaj kose
    U litru vode potopiti 30 gr lovorovog lista i zagrejati do ključanja, i sačekati da tako ključa oko 10 minuta. Prethodno opranu mokru kosu isprati sa ovom vodom. Posebno se preporučuje osobama kojima je masna kosa i koža glave.
  9. Za gljivice na noktima
    Kupiti eterično ulje lovora i mazati na gljivice na noktima. Lovor ima antigljivično dejstvo.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Davidovic

Avatar photo

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *