Kako okupati mačku – kompletan vodič

Iako se one uglavnom same čiste, većinu mačaka s vremena na vreme treba okupati. Svi znaju da mačke mrze kada se pokvase. One se uglavnom same čiste, i zato ne bi trebalo da ih kupate, osim kada je to zaista neophodno.

Ponekad se veoma isprljaju, dobiju buve ili krpelje, ili dođu u dodir sa supstancama koje su otrovne ili štetne. U takvim situacijama, dobro je okupati mačku. Slede uputstva kako da održavate svoju macu čistom i divnom, na najbezbolniji mogući način.

kako okupati macku

  1. Odlučite da li je vašoj mački zaista potrebno kupanje. Postoje i drugi načini da očistite svoju mačku, kao što je četkanje, češljanje ili čak trljanje krpom.
  2. Obucite se prikladno. Nije važno samo da okupate mačku, već i da budete zaštićeni od mogućih ogrebotina, manjih ili većih. Trebalo bi da obučete džemper ili majicu dugih rukava, tako da vam se ne vidi gola koža koju bi mačka mogla da ogrebe. Ako nemate ništa slično da obučete, stavite dugačke rukavice. Imajte na umu da obučete nešto što vam nije novo.
  3. Neka vam u kupanju mačke pomogne bar još dvoje ljudi, naročito ako je vaša mačka snažna i može da se otrgne i pobegne vam. Jedna osoba bi trebalo da joj drži sve četiri noge, i vilicu, kako mačka ne bi mogla da otvori usta i ujede vas, ali vodite računa da je ne stegnete previše da ne može da diše. Držite svoju mačku čvrsto, tako da ne može da vam se izmigolji.
  4. Isecite joj kandžice pre nego što i pokušate da je okupate – to će umanjiti grebanje.
  5. Napunite kadu sa ne više od 10, 12 cm dubine mlake vode (zavisi od veličine životinje). Pokušajte da napunite kadu pre nego što dovedete mačku u kupatilo, jer se neke mačke unervoze kada čuju vodu kako teče.
  6. Napunite vodom jednu ili dve kofe, da biste isprali macu – ovo nije obavezno. To radite da ne biste puštali vodu dok kupate mačku, jer bi to moglo da je uplaši.
  7. Stavite gumenu prostirku ili peškir u kadu kako bi mačka imala udoban oslonac.
  8. Nabavite šampon za svoju mačku (možda ćete morati da odete u veterinarsku apoteku), ali ako niste pri novcu, možete koristiti šampon za bebe, šampon protiv buva ili neki blagi šampon i balzam. Nemojte koristiti običan šampon, jer može biti toksičan za mačke. Takođe bi trebalo da pri ruci imate malu krpu za pranje. Neka vam u blizini budu i dva peškira kojima ćete obrisati mačku.
  9. Pre kupanja se pozabavite mogućim masnim flekama. Mačke uprljane nečim masnim može biti veoma teško očistiti samo uz pomoć šampona i vode. Ukoliko se mačka uprljala motornim uljem, lepkom za muve ili glazurom za kolače, možete joj pomoći tako što ćete joj utrljati jestivo ulje na umazani deo tela, pre nego što je našamponirate. Kada se fleka na ovaj način „otopi“, lako ćete je skinuti uz pomoć šampona.
    • Nosite rukavice i koristite jestivu masnoću kao što je puter, parče slanine, ili biljno ulje. Nanesite ga ili nakapajte direktno na zahvaćeni deo. Nemojte koristiti vodu. Masirajte krzno nežno prstima dok se fleka ne stopi i ne pomeša sa masnoćom. Ostatak uklonite suvom krpom.
    • Ako se mačka puno zaprljala, ponovite ceo proces da biste što bolje isprali fleku.
    • Na kraju utrljajte malo šampona direktno na fleku na macinoj dlaci.
  10. Ukoliko imate dugodlaku macu, pažljivo je raščešljajte pre nego što je stavite u vodu. Uklonite čvorove i zamršene delove pre nego što joj pokvasite dlaku, jer će u suprotnom kupanje biti znatno otežano.
  11. Dok kupate macu, govorite mirno i polako i čvrsto je držite za vrat ili ramena. Ponekad će mačke, naravno, pokušati da izađu iz kade. Ukoliko više vole da su im samo dve šape u vodi, stavite im prednje šape na rub kade, a zadnjim neka stoje u vodi.
  12. Kvasite macu od vrata nadole, koristeći sunđer za kupanje. Stavite i malo šampona na natopljen sunđer i perite macin vrat, telo, noge, stomak i rep. Vodite računa da joj šampon ne dođe u dodir sa očima, nosom, ustima ili ušima.
  13. Dobro isperite mačku vodom iz kade, a onda pustite da voda oteče iz kade, pa je isperite još dva puta vodom iz kofe ili toplom vodom iz česme. Obavezno isperite svu sapunicu iz dlake.
  14. Osušite macu. Pustite da voda iskaplje iz dlake, dok nežno prelazite rukama preko krzna, pre nego što zamotate mačku u peškir. Nežno je protrljajte jednim peškirom. Kada se prvi peškir previše natopi, uzmite drugi. Nemojte prestajati sve dok mačka ne bude samo vlažna. Možete pokušati da zagrejete peškire u mašini za sušenje veša, jer to prija većini mačaka.
  15. Završite sušenje:
    • Kratkodlake mace se mogu same osušiti u kupatilu sve dok nisu blizu promaje. Takođe, vole kada je u blizini neki izvor toplote (grejalica ili klima), kao i suv peškir da sednu na njega.
    • Za dugodlake mace moraćete da koristite češalj i više peškira. Duge dlake se lakše mrse dok su mokre, pa bi bilo dobro da je češljate sve dok maca ne bude potpuno suva.
  16. Nagradite svoju macu. Dajte joj omiljenu hranu iz konzerve, mačju travu ili neku drugu poslasticu, pa će ona shvatiti da postoji i dobra strana kupanja.

Alternativna tehnika sa kofama

Koristite dve kofe kao dva odvojena mesta za kupanje, čak i kada su u pitanju mace koje se nikada pre nisu kupale na ovaj način. Napunite kofe toplom vodom. Stavite mačku u kofu i kvasite je sunđerom za kupanje, dok ne bude potpuno mokra, a onda je našamponirajte. Zatim, stavite mačku u drugu kofu da je isperete sve dok sapunica potpuno ne nestane iz dlake. Vodite računa da voda bude dovoljno topla i da posle osušite macu kako treba, kao što je već navedeno u tekstu. Ovu tehniku možete praktikovati i napolju ukoliko je vreme sunčano i toplo, i ako se pobrinete da sprečite mačku da vam pobegne usred kupanja.

Alternativna tehnika tuširanja

  1. Možete, takođe, kupati mačku u tuš-kabini (ukoliko imate onu sa vratima, ne sa zavesom). Na taj način će mačka biti „zarobljena” u kabini, a vi nećete morati da je držite. Povedite računa o tome da mačka ima dobar oslonac (mali peškir će biti dovoljan ukoliko nemate gumenu prostirku) ili će dobiti napad panike, pa će sigurnost najverovatnije potražiti u visini, tako što će pokušati da se popne na vas kao na drvo.
  2. Kupite crevo za tuš i postarajte se da bude dovoljno dugačko da može da dohvati zidove kabine, kao i pod.
  3. Tuširajte mačku, našamponirajte je, isperite je, a onda je osušite. Upotrebite slabiji mlaz, da biste temeljno okupali mačku, a da je ne preplašite. Neka pritisak bude slab, da bi mački bilo prijatno. Nekim macama se, zapravo, dopadaju opcije za masažu koje se podešavaju na glavi tuša, naročito ako je masiraju po vratu i duž leđa.

Alternativno suvo šamponiranje

Očistite mačku kukuruznim štirkom. Nežno milujte mačku da biste joj dobro utrljali kukuruzni štirak u dlaku. Pustite maci da se sama okupa kao što to obično i radi. Ova tehnika je mnogo manje traumatična od tehnika sa vodom, i naročito je delotvorna ako je macina dlaka masna. Ipak, primenjujte je samo ukoliko mačka nije došla u dodir sa nekom toksičnom materijom. Nemojte koristiti ovaj način čišćenja ako je mačka upala u nešto otrovno.

Kako nežno okupati mačku

  1. Umesto što ćete traumatizovati svoju macu time što ćete je ubaciti u kadu i preplašiti je, postoje i druge finije tehnike za kupanje mačke.
  2. Jedna od tehnika da okupate macu je da uzmete plitku kadicu i napunite je vodom.

Kako da naterate svoju mačku da poželi da se okupa

  1. Igrajte se sa macom dok je u kad, sa kanapom, ili nekom drugom igračkom koju vaša mačka voli. Ako se igrate sa macom dok je u vodi, onda će ona da uživa u kupanju i poželeće da opet uđe u kadu da bi se igrala sa vama!
  2. Donesite u kupatilo nešto sa čime vaša maca voli da se igra (kao što je miš na konopcu ili neka druga vrsta „igračke za kupanje“) i igrajte se sa njom i tom igračkom samo u kadi. Na ovaj način će se vaša mačka radovati kupanju, umesto što će ga se plašiti!
  3. Drugi dobar način da motivišete macu jeste da joj date neku proslasticu dok je kupate.
  4. Pokušajte da stavite malo mačje trave u vodu u kojoj se maca kupa, mada je ovo može veoma razigrati, pa će onda možda poželeti da vas napadne. Vidite kako vaša mačka reaguje na mačju travu pre nego što je stavite u vodu.

Napomene

  • Pripazite da je spoljna temperatura iznad 20º C i da je mala vlažnost vazduha. Okupane mace mogu dobiti upalu pluća ukoliko ih pustite na hladan vazduh. Zadržite mačku koju ste upravo okupali unutra na toplom 12 sati ako vreme nije odgovarajuće.
  • Ako ne znate kako da pravilno uhvatite mačku za vrat, nemojte ni da pokušavate. Možete je ugušiti.
  • Nemojte stavljati maci šampon na glavu. Može joj doći u dodir sa očima.
  • Imajte u vidu da ne treba često da kupate mačku. Uradite to samo u slučaju kada je stvarno prljava.
  • Ukoliko se vaša mačka previše protivi kupanju, sikće na vas i pokušava da pobegne, onda zaboravite na kupanje. Umesto toga, koristite sunđer za kupanje. On će skinuti prljavštinu i dobro očistiti macu. U obližnjoj prodavnici za kućne ljubmice možete pronaći specijalne sunđere (krpe) kojima ne treba voda da bi očistili mačku. Čak imaju i prijatan miris.
  • Mačke upijaju hemikalije kroz kožu, tako da moraju dobro da se isperu. Ispirajte macu sve dok ne vidite bistru vodu kako teče sa njenog tela.
  • Vodite računa da koristite posebne šampone za mačke. Vaša kosa je drugačija od mačje dlake, i vaš šampon će samo iziritirati kožu mačke.
  • Nemojte upotrebljavati šampon protiv buva za pse na svojoj mački. On može sadržati sastojke koji su štetni za mačke. Pročitajte uputstvo na svim proizvodima, i budite svesni da neki proizvodi protiv buva napravljeni za mačke, mogu svejedno izazvati neželjene reakcije.
  • Ne kupajte mačku češće od jednom u dve nedelje. Često kupanje može ukloniti zaštitnu masnoću iz mačje dlake, i učiniti je da bude bez sjaja, kao i sa smanjenim zaštitnim dejstvom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Žarko Vikić

Avatar photo
Moja želja je da postanem uspešan veterinar. Nadam se da ću u tome uspeti. Usput, pokušaću da na ovom sajtu pomognem svima kojima su potrebni saveti u vezi kućnih ljubimaca.

SLIČNO

Kako kupati mačku

Ako želite kupati svoju mačku ili mačka, pre svega morate znati da se neke vrste …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *