Kako voziti u zimskim uslovima

Sneg do kolena! Prava zimska idila. Ne i za vozače, jer to znači pešačenje ili gradski prevoz. Ili ako ne možete da izbegnete paljenje i vožnju svojim autom, moraćete da se pripremite na nova pravila, jer stara na snegu ne važe! Najbolji scenario je da se sneg topi čim padne, pa je put samo mokar. Šta raditi kada ima nekoliko centimetara snega na putu? Iskusni vozači znaju, a mlađi ili izbegavaju voznju u posebnim uslovima ili podcenjuju situaciju. Evo par saveta, koji bi mogli biti korisni neiskusnim vozačima.
Kako izgleda zimska vožnja

Kako izgleda zimska vožnja

  1. Sneg je zatrpao i ulicu i parking oko automobila, pa će i samo čišćenje potrajati. Zato, ako idete ujutru na posao ili imate obavezu da stignete tačno na vreme, moraćete krenuti mnogo ranije.
  2. Naoružati se opremom za čišćenje snega – ako je u toku noći padao sneg sigurno ga ima i na automobilu i na parkingu okolo. Prvo očistiti prilaz garaži ili automobilu, a zatim skinuti sneg sa kola. Dobro obrisati šoferšajbnu i retrovizorska stakla. Zaleđene brisače pažljivo odvojiti od stakla. Ukoliko vam je brava zamrznuta pročitajte i članak na temu Kako odlediti bravu na autu.
  3. Čim se oslobodite nagomilanog snega uključite motor da se zagreje. Tako će se automobil ugrejati i iznutra kao i spolja, pa će biti lakše očistiti ga.
  4. Pažljivo se isparkirajte sa mesta na kome ste bili, pazeći pritom da se ne zaglavite u dubokom okolnom snegu.
  5. Uključite grejanje – zagrejaće staklo iznutra i sprečiti maglenje. Osim toga, ugrejaćete se.N ema razloga da se smrzavate u toku vožnje, koja će ionako trajati duže nego inače. Ako se stakla ipak zamagle poslužiće i obična tekstilna krpa, kojom se u toku vožnje može brisati staklo, bar dok se ne ugreju dovoljno da prestane maglenje.
  6. U vožnji je najvažnije biti pažljiv, jer je umanjena vidljivost zbog snega koji pada, a i manevrisanje automobilom je znatno otežano po klizavom kolovozu.
  7. Po važećim propisima su obavezne zimske gume, a po ovakvom vremenu shvatite da su i neophodne! Pored veštine upravljanja vozilom gume su najvažniji faktor u bezbednoj vožnji po snegu. Negde će biti potrebni i lanci. Imajte ih u kolima, za svaki slučaj. Poboljšavaju manevrisanje vozilom. Pročitajte i članak Kako staviti lance za sneg.
  8. Prvo pravilo vožnje – držati se na odstojanju od vozila ispred sebe. Koliko će to odstojanje iznositi morate sami proceniti. Mora biti dovoljno za bezbedno zaustavljanje i u nepredviđenim situacijama.
  9. Brzinu vožnje treba prilagoditi uslovima na putu. Ako vozite po gradu, po putu na kojem se sneg zadržava, moraćete ići malom brzinom, verovatno oko 20km/h. ko je put očišćen, a nije zaleđen brzina se sme povećati.
  10. Truditi se da se vozi istom brzinom, bez čestog menjanja brzina. Izbegavajte nagla ubrzanja.
  11. Ne skretati naglo. Pre nego što uđete u krivinu usporite kako biste sačuvali stabilnost vozila. Okrećite volan lagano, ali ako osetite da prednji deo auta zanosi sklonite nogu sa papučice gasa, usporite i kočite ako je potrebno. Ako se zadnji deo vozila zanese, malo ubrzajte da biste ga vratili na pravac.
  12. Zaustavljanje na snegu je može biti problem. Ne smete naglo kočiti, jer se nećete zaustaviti u mestu,v eć će automobil promeniti pravac kretanja, što predstavlja opasnost i za vozača i za druge automobile. Pritisak na papučicu kvačila i blago na kočnicu do zaustavljanja. Najbolje je da za kočenje koristite i snagu motora tako što ćete prebaciti stepen prenosa na menjaču u niži čime će motor sam usporiti vozilo.
  13. Kada vozite uzbrdo koristite viši stepen prenosa nego što bi ste po suvom vremenu, a na nizbrdici niži stepen. Ako točkovi proklizaju potrebno je prebaciti menjač u viši stepen prenosa.
  14. U gradu ćete voziti u prvoj, mozda u drugoj brzini. O trećoj i ne razmišljajte, na klizavom kolovozu.
  15. Posebno pazite na pešake, koji zbog visokog i neočišćenog snega uglavnom hodaju po putu. Prepustite im prvenstvo prolaza čak i ako ga nemaju.
  16. Izbegavati male ulice. Kretati se većim bulevarima, pa makar taj put bio i duži. Kada se zaglavite samo lopata može pomoći.
  17. Na mestima gde ima smetova i gde je sneg dubok, pazljivo vozite da se ne zaglavite. Ako postoje tragovi guma vozila koja su prolazila pre vas iskoristite ih.
  18. Umesto zaključka: preporuka je da u ovakvim uslovima ne koristite automobil, bez preke potrebe. Ako ipak sednete u auto, budite opremljeni, oprezni i obazrivi. Više nego inače!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *