Kako sprečiti i izlečiti mamurluk

„Nikad neću više piti“ je poznata rečenica koju kažemo kada se probudimo sa glavoboljom i mučninom zbog prekomernog unošenja alkohola, evo nekoliko saveta kako izlečiti taj veoma neprijatan osećaj zvani mamurluk.
mamurluk

Kako sprečiti i izlečiti mamurluk

Koraci prevencije koji mogu sprečiti samo opijanje i samim tim izbeći mamurluk:

  1. Piti dosta vode
    Pre samog počinjanja konzumiranja alkohola treba uneti veliku količinu vode kako bi razblažila alkohol koji ćete uneti.
  2. Jedite nešto masno
    Jedite nešto što sadrži veliku količinu masti, masnoća je veoma dobro uspeva da uspori samo absorbovanje alkohola jer se nalazi u sluzokoži creva najmanje 12 sati, i samim tim usporava razlaganje alkohola u krvi što dovodi do opijanja.
  3. Pite i neka bezalkoholna pića dok pijete alkohol
    Tokom konzumacije alkohola bilo bi poželjno da između svake čaše alkohola popijete neki sok ili bar vodu je razlaže alkohol koji ste uneli prethodno u vaš organizam, razlog zbog kojeg muškarci bolje podnose alkohol nego žene je taj što muškarci imaju veći procenat vode u organizmu nego žene.
  4. Izbegavajte mešanje više vrsta alkohola
    Bilo bi poželjno da ako ste već odlučili da pijete alkohol pijete samo jednu vrstu, naravno to znači izbegavati i alkoholne koktele i likere. Vino u prevelikim količinama ima sličan efekat kao gore navedene vrste.
  5. Nemojte mešati alkohol sa lekovima ili energetskim pićima
    Sama kombinacija lekova i alkohola može biti veoma štetna po vaše zdravlje i obazeno je treba izbeći. Što se tiče energetckih pića ona su veoma štetna po vaše srce i ako se ne mešaju sa alkoholom jer stimulišu ubrzan rad srca na šta sam organ nije navikao, da stvar bude još gora kada se pomeša sa alkoholom situacija postaje još gora i postaje veoma štetno po vaše zdravlje tako da i ovu varijantu treba izbegavati u potpunosti.

Koraci lečenja mamurlka ako već niste uspeli da ga sprečite:

  1. Piti dosta vode i voćnih sokova
    Posle pijančenja organizam uglavnom dehidrira i samim tim vam otezava da prebrodite osećaj mamurluka, to se jednostavno rešava konzumiranjem velike količine vode. Tokom samog procesa razlaganja alkohola luči se zeludačna i druge kiseline koje ometaju proizvodnju glukoze i elektrolita usled čega drastično opada šećer, zbog toga su voćni sokovi dobra ideja. Pića koja sadrže kofein treba izbegavati jer ona dovode do uriniranja a to opet pospešuje dehidrataciju.
  2. Konzumirati žitarice ili hranu bogatu ugljenim hidratima
    Alkohol sprečava vaše telo u održavanju normalne koncentracije šećera u krvi i nizak nivo šećera u krvi dovodi do umora i slabosti tu je potrebno uneti ugljene hidrate, najbolji izbor su kompleksni ugljeni hidrati kao što su žitarice.
  3. Konzumirati hranu bogatu vitaminima i mineralima pogotovo kalijumom
    Kalijum potreban za funkcionisanje mišića i nerava, a nivo kalijuma drastično opada zbog uriniranja posle unešene velike količine alkohola u organizam, voće odličan izbor.
  4. Pokušajte da se oraspolozite
    Sam osećaj sreće će učiniti da zanemarite taj neprijatan osećaj mamurluka, zato se treba potruditi da se učinite srećnima na neki način.

Moje lično mišljenje je da je alkohol nepotreban, a kamoli u velikim količinama ali naravno to je samo moje lično mišljenje na vama je odluka šta ćete činiti sa vašim životom, tako da ako odlučite da pijete nadam se da sam uspeo da vam pomognem bar na neki način.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Radivoj Pavlovic

Avatar photo
Volim da čitam, gledam filmove, slušam muziku i bavim se bodybuilding-om.... \BFMV/

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Jedan komentar

  1. Haha ta cuvena recenica od sutravise necu piti :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *