Kako pomoći osobi koja ima epileptični napad

Epilepsija je bolest od koje boluje između 0,5-1% stanovništva Srbije. Do epilepsije dolazi usled poremećaja moždanih funkcija pri čemu se prazni veliki broj neurona mozga, što dovodi do tzv epi napada. Ovi napadi se manifestuju nekontrolisanim pokretima, grčenjem ili mlitavošću mišića, mokrenjem, penom koja izlazi na usta… Ukoliko prisustvujete ovakvom napadu, to može biti veoma traumatično iskustvo za vas, ali morate ostati hladne glave i pomoći epileptičaru. U ovom tekstu ćemo razmotriti neke od načina kako odreagovati u ovakvoj situaciji.
epilepticni-napad

Kako pomoći osobi koja ima epileptični napad

  1. Kada epileptičar izgubi svest i počne da se grči, veoma je bitno da ostanete smireni. Posle grčenja mišića će obično uslediti trešenje ruku i nogu, sklonite sve oštre predmete koje se nalaze u blizini osobe koja ima napad kako biste sprečili povrede. Ako osoba nosi naočare, obavezno ih skinite.
  2. Iako se preporučuje da se u ovakvim slučajevima epileptičaru otvori vilica i izvadi jezik kako se ne bi ugušio, to može biti veoma opasno. Pošto su mišići u grču pa tako i mišići vilice, ukoliko pokušate da nasilno otvorite vilicu može doći do povreda usana i zuba. Dakle, nikako ne pokušavajte ovo, već osobu okrenite na bok, oslobodite joj vrat tako što ćete joj otkopčati okovratnik, opustite kaiš ako ga ima. Ovako će moći slobodno da diše i neće biti u opasnosti od gutanja izlučevina.
  3. Kada do napada dođe i osoba počne da se grči i trese, nikako joj nemojte držati ruke i noge u pokušaju da sprečite napad. Napadi se ne mogu zaustaviti na ovaj način, ali to može dovesti do povređivanje osobe koja napad doživljava.
  4. Napadi obično ne traju duže od 60 sekundi, ali za ovo vreme epileptičaru nikako nemojte davati vodu. Ni u kom slučaju ga nemojte ni polivati vodom. Sačekajte da u potpunosti povrati svest. Takođe, nemojte ostavljati osobu samu dok napad traje. Pozovite hitnu pomoć.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *