Kako zaštititi žlezde

U našem telu svakodnevno se odigravaju brojne, međusobno povezane, hemijske reakcije. To je trajan proces i, zahvaljujući njemu, u našem organizmu vlada savršena ravnoteža.

Određeni organi proizvode hemijske supstance koje se, preko krvi, raznose po celom telu i obaveštavaju ćelije o svemu što treba da rade u određenom trenutku. Ti organi se zovu endokrine žlezde, odnosno žlezde sa unutrašnjim lučenjem, a supstance koje proizvode su hormoni.

Žlezde koje čine endokrini sistem su: hipofiza, epifiza, štitasta žlezda, paratiroidne žlezde, nadbubrežne žlezde, pankreas (delimično) i gonade. Gonade su različite kod muškaraca i žena: žene imaju jajnike, a muškarci testise.
endokrini-sistem

Kako zaštititi žlezde

  1. Trebalo bi pravilnom i uravnoteženom ishranom održavati svoje žlezde sa unutrašnjim lučenjem u dobrom stanju. Ako vodimo računa o ishrani, daćemo veliki doprinos pravilnom radu žlezda i proizvodnji neophodnih hormona.
  2. Treba jesti raznovrsno i ne preterivati sa konzumiranjem alkohola, jer on šteti nervnom sistemu i hipotalamusu.
  3. Neke druge supstance blagotvorno deluju na endokrine žlezde. Treba jesti puno ribe i koristiti jodiranu so, koja utiče na pravilan rad tiroidne žlezde.
  4. U periodu rasta i razvoja, trebalo bi da deca piju mleko, jedu mlečne proizvode i hranu bogatu kalcijumom, jer kalcijum podstiče rad hormona rasta, koji se proizvodi u hipofizi, što uslovljava jačanje i razvoj kostiju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 13, prosek: 3,15

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Natalija Pantelić

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Ostavite odgovor