Kako zaštititi žlezde

U našem telu svakodnevno se odigravaju brojne, međusobno povezane, hemijske reakcije. To je trajan proces i, zahvaljujući njemu, u našem organizmu vlada savršena ravnoteža.

Određeni organi proizvode hemijske supstance koje se, preko krvi, raznose po celom telu i obaveštavaju ćelije o svemu što treba da rade u određenom trenutku. Ti organi se zovu endokrine žlezde, odnosno žlezde sa unutrašnjim lučenjem, a supstance koje proizvode su hormoni.

Žlezde koje čine endokrini sistem su: hipofiza, epifiza, štitasta žlezda, paratiroidne žlezde, nadbubrežne žlezde, pankreas (delimično) i gonade. Gonade su različite kod muškaraca i žena: žene imaju jajnike, a muškarci testise.
endokrini-sistem

Kako zaštititi žlezde

  1. Trebalo bi pravilnom i uravnoteženom ishranom održavati svoje žlezde sa unutrašnjim lučenjem u dobrom stanju. Ako vodimo računa o ishrani, daćemo veliki doprinos pravilnom radu žlezda i proizvodnji neophodnih hormona.
  2. Treba jesti raznovrsno i ne preterivati sa konzumiranjem alkohola, jer on šteti nervnom sistemu i hipotalamusu.
  3. Neke druge supstance blagotvorno deluju na endokrine žlezde. Treba jesti puno ribe i koristiti jodiranu so, koja utiče na pravilan rad tiroidne žlezde.
  4. U periodu rasta i razvoja, trebalo bi da deca piju mleko, jedu mlečne proizvode i hranu bogatu kalcijumom, jer kalcijum podstiče rad hormona rasta, koji se proizvodi u hipofizi, što uslovljava jačanje i razvoj kostiju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Natalija Pantelić

Avatar photo

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *