Kako napraviti zamak tortu

Retki su oni koji ne uživaju u fantastičnim ukusima zanimljivih slatkiša, pogotovo ako je reč o nekom rođendanu ili proslavi. Ukoliko torta, osim što je ukusna, ima i zanimljiv izgled i prelepu dekoraciju, biće nam još teže da joj odolimo. U ovom tekstu objasnićemo kako da samostalno napravite jednu vrlo interesantnu i pomalo zahtevnu tortu koju možete poslužiti na nekom slavlju ili okupljanju. Verujte, svi će biti oduševljeni vašim kulinarskim sposobnostima pa možda i dobijete ponudu za posao u nekom otmenom restoranu!
zamak-torta

Kako napraviti zamak tortu

  1. Kada se odlučite da pravite ovu interesantnu tortu, imajte na umu da ćete morati da napravite ne samo i zamak, već čitavu obalu. Pošto se radi o zamku od peska, tu mora da se nađe i more, kao i sitnice koje krase obalu kao što su morske zvezde, kamenčići i školjke. Naravno, postoji više načina i recepata da napravite ovakvu tortu, ali mi ćemo ovde izložiti jedan od najlakših. Prvo ćete pristupiti pravljenju zamka. Za ovo će vam biti potrebno nekoliko sastojaka: pola kilograma kesten pirea, 200 grama mlevenih oraha, 200 grama mlevenih badema, 50 grama mlevenog keksa (najbolje je ako koristite petit beurre) i 250 grama putera. Kada ste sve sastojke pripremili. U činiji pomešajte puter i kesten pire pa ih zajedno dobro umutite. Ako kesten pire ne sadrži šećer, zasladite ga malo po ukusu. Dodajte mlevene lešnike i bademe pa ovako pripremljenu masu ostavite u frižider da se ohladi. Kada se masa dovoljno prohladila, izvadite je i počnite da oblikujete zamak i plažu. Izgled zamka u potpunosti zavisi od vas, dakle nema nekog šablona po kojem morate raditi, već pustite mašti na volju. Kada ste završili sa oblikovanjem, pospite mlevenim keksom, ali obratite pažnju da ne pređete liniju od koje će ići „more“. Kada je vaš zamak od peska gotov, stavite ga u frižider da se dobro ohladi i stvrdne.
  2. More, odnosno vodu ćete praviti od želatina sa ukusom zove. Za to će vam biti potrebno oko 300 grama soka od zove, 3 lista od želatina i malo plave boje. Prvo listove želatina potopite u vodu da dobro omekšaju. Kada postanu mekani, stavite ih na vatru sa malo vode i mešajte sve vreme sve dok se u potpunosti ne rastope. Kada dobijete željeni rezultat, pomešajte želatin sa sokom od zove i ubacite malo plave boje pa dobro promešajte. Ostavite da se ohladi, ali nemojte ovako pripremljen želatin stavljati u frižider.
  3. Dok se „more“ hladi, pripremite 30 grama marcipana, beli rum (ako nemate rum, poslužiće i vodka) i crvenu i braon boju u prahu. Koristite marcipan da oblikujete morske zvezde i školjke. Boje u prahu rastvorite u rbelom rumu pa je nanesite na pripremljene ukrase od marcipana i ostavite ih sa strane dok se boja ne osuši. Kada je gotovo, zvezce i školjke poređajte pri dnu zamka.
  4. Poslednji korak je pravljenje „mora“. Kada se žele ohladio, malu količinu sipajte u tanjir, tek toliko da prekrije dno, pa stavite u frižider. Kada se masa stegla, ponovo uspite malo želea pa ostavizte u frižideru da se stegne. Ovaj proces ponavljajte sve dok ne dobijete dovoljnu količinu „vode“, to jest dok ona ne dosegne do linije do koje je posut mleveni keks. kada završite sa dodavanjem „vode“, stavite u frižider. Zatim mikserom umutite malo tečnosti za žele dok ne počne da peni. Tu penu skinite kašikom i stavite na stegnutu „vodu“. Možete se poslužiti i jednim trikom: tu penu razmažite pa će more biti uzburkano.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *