Kako se pravi čokoladna keks torta

Veoma jednostavna, lagana, a čokoladna. Većini najomiljenija vrsta slatkiša. Nećemo brojati kalorije, ali ih ima prilično puno. Kao i ne preterano zdravih sastojaka. Ali pohvalićemo sjajan ukus i prelepu dekoraciju same torte .Po ovom receptu čokoladna torta sa keksom se pravi lako i brzo.
Cokoladna-Keks-Torta

Kako se pravi čokoladna keks torta

  1. Sastojci:- 300 g plazma keksa
    – ½ l mleka
    – 5 jaja
    – 250 g šećera
    – 250 g putera
    – 200 g čokolade za jelo i kuvanje
  2. Za dekoraciju torte:
    -2 šlaga
    -100g čokolade (crne, bele, mlečne…)
  3. Prvo odvojiti žumance od belanaca i umutiti belanca. Belanca ulupati u čvrst sneg. Može se koristiti mikser ili mutilica.
  4. Umutiti žumanca sa šećerom. Prvo početi sa mešanjem samih žumanaca ,a zatim dodavati po malo šećera dok se sve ne izjednači u glatku masu.
  5. Zagrejati malo vode u dubljoj posudi (lonac) i kad voda proključa staviti iznad lonca posudu sa umućenim žumancima i šećerom. Kuvati žumanca na pari nekih 10-15 minuta uz stalno mešanje.
  6. Istopiti puter. Zatim isto uraditi sa čokoladom. Prethodno je izlomite da bi se lakše i brže istopila. Ako imate mikrotalasnu ovo će biti lako. Dolazi u obzir stavljanje na kratko u rernu ili blizu izvora toplote.
  7. Kada su žumanca na pola umućena dodati istopljeni puter i čokoladu. Sve izmešati dok se ne dobije fini glatki krem.
  8. Čokoladni krem ostaviti na hladnom mestu ili u frižideru. Da se ohladi i stvrdne. Ne treba da se previše ohladi,tek toliko da se može lako mazati.
  9. U prohlađen krem polako umešati belanca, dodavajući ih postepeno i mešajući kašikom.
  10. Kad je fil gotov, priprema se keks. Plazma keks umakati u mleko i ređati u kalup oblika koji ste sami odredili. Ne treba da se previše natopi mlekom jer torta neće imati dovoljnu čvrstinu. Oblagati strane i dno kalupa keksom.
  11. Preko plazma keksa staviti red fila, debljine bar 2 cm. Preko fila opet red keksa, pa fila, dok se sastojci ne postroše.
  12. Kad je gotova, tortu ostaviti u frižider da se stegne. Pre serviranja je ukrasite umućenim šlagom. Odgore narendajte ili izlomite 100g čokolade po izboru.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandra Stanković

Avatar photo
:-)

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Jedan komentar

  1. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    deca se oduševe na ovakve torte, keks,šlag, čokoladni krem…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *