Kako analizirati pesmu Septembar

Stevan Raičković je jedan od naših najvećih i najpoznatijih pisaca. Njegov pesnički svet čine priroda, usamljenost, tišina, harmonija. On kaže da je priroda u njegovim pesmama samo materijalni okvir za one suštine koje je nameravao da izrazi.

„Septembar“ je jedna od tih, prirodom uokvirena, sažeta, a ipak jaka pesma.
septembar-stevan-raickovic

Kako analizirati pesmu Septembar

Ova pesma je emocionalna, ekspresna i sažeta. Ona na prvi pogled govori o devetom mesecu, o početku jeseni, ali to je samo privid. Ovaj mesec se ipak treba tumačiti kao sinonim raskoši, zrelosti, ali i prolaznosti. Stevan se na samom početku obraća pesmi. Zaustavlja je pitanjem: „jesmo li živeli, jesmo“. On se zapravo obraća sebi samome, odnosno svom stvaralačkom biću i to izgleda kao pitanje, ali opet više zvuči kao konstatacija. Pesnik preispituje uspešnost ispunjenja stvaralačkog čina, a odmah zatim ga i potvrđuje. Tako da se njegova osećanja, nakon prvog stiha, mogu definisati kao zadovoljan i ispunjen čovek, pun samopouzdanja i sigurnosti, precizan i rešen. Nikako se drugačije ne može shvatiti, jer je odgovor jako kratak i direktan, naravno potvrdan. Toliko je brz sled pitanje – odgovor, da nema dileme i nedoumice. Ovo je jednostavno pesma u pesmi, jer je misaoni krug još na početku dobio kraj: „jesmo li? -jesmo“.

Čitajući sledeća dva distiha zaključujemo da pesnik gaji određena, ne tako prijatna osećanja. Recimo – tuga, nostalgija, praznina… On govori pesmi da mu je oduzela najlepše sate u životu. To ne znači da on žali sto je izgubio uzalud te sate, već govori o tome kako je poeziji poklonio najlepši period svog života. Ako pesmu pročitamo više puta, shvatićemo da Stevan ne žali ni za čim, jer je stvaralački ćilj ispunjen, a tuga nema doslovno značenje. Njega kao da tuga nagoni na još veće stvaranje, jer ga to čini srećnim i ispunjenim, shvata da, kada pogleda svoju prošlost, lepotu pronalazi u svom radu. On je živeo za pesmu, a ona obitavala u njemu. Lepota u lepoti za produkt dobija lepotu sa kojom se svi možemo upoznati i veličati je.

U ovom umetniku se stvorila pesma kada priroda umire. Stevan je ovom pesmom jako malo napisao, ali izuzetno puno rekao.

Njegove reči su dobile jačinu i ritam, tempo i osećajnost. Sve one znače mnogo više od gramatičkog, jer imaju izražajnost i sugestivnost. Ova pesma je slikovito opisana, dobila je emocionalnu izraženost i ritmički je organizovana. Tako mala, a idealna, ova pesma je izvanredna i neprocenjiva. Ona je bogata simbolima i figurama. Stevan Raičković je umetnik koji se nikada dovoljno neće ceniti, vanvremenska ličnost.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Svest o pesmi

Kako analizirati pesmu „Svest o pesmi“

Branko Miljković je mitska ličnost srpskog pesništva. Mitska zbog njegovog života, ali i misteriozne smrti. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *