Kakopedija > Posao i novac > Privreda > Kako praviti razliku između rasta i razvoja preduzeća

Kako praviti razliku između rasta i razvoja preduzeća

Veoma često ljudi se zbune tako što poistovećuju ova dva pojma. Medjutim radi se o povezanim ali različitim pojmovima.
rast-preduzeca

Kako praviti razliku između rasta i razvoja preduzeća

  1. Pod rastom preduzeća se podrazumevaju promene u njegovoj veličini. Ove promene su uslovljene kako internim, tako i eksternim faktorima odnosno tržišnim, tehničko-tehnološkim i društvenim faktorima.Osnovni elementi rasta su :
    1) ciljevi rasta i
    2) strateija rasta
  2. Što se tiče ciljeva rasta oni su uslovljeni ciljevima celokupnog preduzeća odnosno ovi ciljevi su uslovljeni društveno-istorijskom ulogom preduzeća.
  3. Strategija rasta je uslovljena organizacionom strutkurom preduzeća.
  4. Pokazatelji kojima se izražava rast preduzeća su različiti i mnogobrojni. Koriste se veličine za izražavanje elemenata proizvodnje kao što je npr snaga instaliranih kapaciteta ili pak broj zapošljenih radnika, a koriste se i finansijski pokazatelji od kojih bi se pre svega izdvojio dobit i ukupan prihod.
  5. Najjednostavnije objašnjenje razvoja preduzeća jeste da su to ustvari promene koje su nastale u njegovoj organizacionoj strukturi i strukturi delatnosti preduzeća.
  6. To nam, naime govori da postoji uska medjuzavisnost izmedju rasta i razvoja jednog preduzeća. Optimalni rast preduzeća nije moguć bez optimalnog razvoja preduzeća.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Ostavite odgovor