Kako praviti razliku između rasta i razvoja preduzeća

Veoma često ljudi se zbune tako što poistovećuju ova dva pojma. Medjutim radi se o povezanim ali različitim pojmovima.
rast-preduzeca

Kako praviti razliku između rasta i razvoja preduzeća

  1. Pod rastom preduzeća se podrazumevaju promene u njegovoj veličini. Ove promene su uslovljene kako internim, tako i eksternim faktorima odnosno tržišnim, tehničko-tehnološkim i društvenim faktorima.Osnovni elementi rasta su :
    1) ciljevi rasta i
    2) strateija rasta
  2. Što se tiče ciljeva rasta oni su uslovljeni ciljevima celokupnog preduzeća odnosno ovi ciljevi su uslovljeni društveno-istorijskom ulogom preduzeća.
  3. Strategija rasta je uslovljena organizacionom strutkurom preduzeća.
  4. Pokazatelji kojima se izražava rast preduzeća su različiti i mnogobrojni. Koriste se veličine za izražavanje elemenata proizvodnje kao što je npr snaga instaliranih kapaciteta ili pak broj zapošljenih radnika, a koriste se i finansijski pokazatelji od kojih bi se pre svega izdvojio dobit i ukupan prihod.
  5. Najjednostavnije objašnjenje razvoja preduzeća jeste da su to ustvari promene koje su nastale u njegovoj organizacionoj strukturi i strukturi delatnosti preduzeća.
  6. To nam, naime govori da postoji uska medjuzavisnost izmedju rasta i razvoja jednog preduzeća. Optimalni rast preduzeća nije moguć bez optimalnog razvoja preduzeća.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *