Kako se koristi tampon

Nemaju sve devojčice sa kime da popričaju kada dobiju svoju prvu menstruaciju. Nekim roditeljima je teško da pričaju na ovu temu, tako da su devojčice prinuđene da potraže informacije od nekog drugog. Kada dobijete menstruaciju po prvi put, imate nekoliko mogućnosti, ali glavne su da upotrebite higijenski uložak ili tampon. Tamponi su malo komplikovaniji, ali, kada jednom naučite da ih pravilno koristite, oni mogu biti čistija i poželjnija opcija.
tampon

Kako se koristi tampon

  1. Kupite pakovanje tampona. Postoje različite vrste i marke tampona. Mnogi tamponi su napravljeni od pamuka i veštačke svile i oni su hemijski obrađeni, ali, takođe, postoje tamponi koji su napravljeni samo od pamuka i nisu hemijski obrađivani. Postoje tamponi koji se stavljaju pomoću aplikatora, i oni koji se stavljaju bez njih. Ima ih sa različitom moći upijanja, i važno je da koristite onaj koji možete da koristite a da najmanje upija i menjajte tampon u zavisnosti od potreba tokom ciklusa – obično su prvih par dana obilniji, za razliku od poslednjih dana. U početku, uzmite tampon sa što manjom moći upijanja, pročitajte uputstva da biste znali šta vam je potrebno.
  2. Čučite, ili sedite na VC šolju raširenih nogu. Palcem i srednjim prstom držite zaobljeni deo tampona i okrenite tampon ka vagini. Ako koristite tampon sa aplikatorom, onda stavite prednju polovinu aplikatora direktno u vaginu, dok vam prsti ne dotaknu kožu. (Proverite da li ste ga stavili u deo vagine iz kog ide krv, a ne na himen). Zatim kažiprstom lagano ubacite ili gurnite centar aplikatora u vaginu. Prstima povucite aplikator kako biste ga uklonili. Tampon će ostati unutra, a napolju će visiti končić. Ako koristite tampon bez aplikatora, zaobljeni deo tampona stavite direktno u vaginu, zatim kažiprstom polako gurnite tampon u vaginu koliko god može, usmerivši ga malo nazad, gde će tampon i ostati, a končić će visiti napolju. Ne plašite se da dodirnete svoju vaginu, i ona i menstrualna krv su čiste i vaše, tako da nema razloga da se plašite da dodirnete tu oblast.
    • Tampon može da izgleda veliki i strašan, ali, ono što vas ustvari plaši jeste aplikator za tampon koji nije neophodan, ali jednostavno, neke žene ne žele da dodiruju svoju vaginu. Tampon je mali zamotuljak vlakana u zadebljanom delu aplikatora.
    • Ako imate tampon bez aplikatora, prstima ga gurnite u vaginu. Gurnite ga koliko god možete, a da vam ne smeta – osetićete otpor kada udari u grlić materice, što znači da ste ga gurnuli skroz u vaginu i na pravo mesto. Ako vam tampon smeta, to znači da ga niste dobro namestili. Ceo tampon mora da bude iznad nivoa vaše pubične kosti, ili će vam smetati. To možda zvuči nelogično, ali je istinito. Ako vam smeta, gurnite ga još malo, ili ga izvadite i pokušajte sa novim tamponom. Ako ste nervozni i grčite mišiće, onda nećete uspeti da stavite tampon na pravo mesto.
  3. Zapamtite da se tampon neće zaglaviti u vama, niti se može zagubiti u telu (nema kud da ode)! Lako ga možete izvući pomoću končića ili, ako tampon nema končić, prstima. Ako se končić pokida i ako ne možete da ga izvučete prstima, odmah morate otići kod lekara.
  4. Tampon uklonite nakon 4-6 sati – nikada ne ostavljajte tampon u svom telu duže od ovog perioda. Imajte u vidu da ako osećate otpor pri uklanjanju tampona, to je obično zato što je suv i što može da upija još tečnosti. U tom slučaju, sledeći put stavite tampon sa manjom moći upijanja. Kada koristite tampon po prvi put, nećete znati kada je spreman da ga izvadite. Kroz nekoliko sati, izvadite ga tako što ćete ga lagano povući za končić dok su vam mišići opušteni. Uskoro ćete steći osećaj da razlikujete kada je tampon pun, a kad nije. Nakon što izvadite jedan tampon, možete staviti drugi, ili uzeti uložak.
  5. Tamponi i njihovi aplikatori se ne smeju bacati u VC šolju! Mogu zapušiti VC šolju ili odvodne cevi i tako izazvati poplavu i oštetiti kanalizacioni sistem. Neki tamponi mogu čak dospeti i do mora i isplivati na nekoj obali. Korišćeni tampon uvek umotajte i bacite u kantu za smeće (mnogi javni toaleti imaju pored VC šolja kante koje se koriste u ove svrhe).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

Kako ublažiti pms simptome

PMS simptomi poznati kao predmenstrualne tegobe su problemi sa kojma se skoro svaka žena suočava …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Tekst je generalno odličan,ja bi samo dodala da devojke koje su nevine,a žele da koriste tampone,ali se boje da ga stave u vaginu,imaju i mogućnost da tampon ne stave u vaginu već rašire samo usmine i polože tampon kao kad bi stavile uložak,znači ne guraju ga unutra.Tampon će tako upijati krv,a da se ne vidi ili probije na gaćice.Inače ovako ga koriste u americi i meni je to pokazala drugarica koja živi tamo pa je došla na raspust.to je bilo 88.god.Ja sam svoje dve ćerke naučila da ga tako postave.U početku je osećaj neprijatan,ali to nestane posle nekog vremena.Kad zaborave da su stavile tampon umesto uloška.Na taj način,neće oštetiti himen,imati strah da ga vade,a ja tampone i danas tako stavljam,jer ne može doći do infekcije ili šoka.Krv izlazi iz vagine, i zadržava se na tamponu.Nadam se da sam pomogla.ako nisam nešto objasnila molim javite.pozz autorki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *