Kako objasniti pojam mera agrarne politike

Agrarna politika je onaj deo ekonomske politike jedne nacionalne ekonomije ili širih integracija koje je usredsredjen na usmeravanje razvoja poljoprivrede i sa njom neposredno povezanih aktivnosti i po različitim osnovama.
agrarna-politika

Kako objasniti pojam mera agrarne politike

Agrarnu politiku čini nekoliko medjusobno povezanih elemenata:
a)cilj agararno-političke aktivnosti
b)sredstva
c)mere i
d)metode delovanja.
Svi oni deluju u odredjenom prostoru i vremenu,

Sa stanovišta vremena na koje se projektuju ciljevi agrarne politike razlikuju se sledeće vrste ciljeva:
osnovni (oni su veoma stabilni), dugoročni (to su strateški ciljevi koji su veoma stabilni) i ciljevi tekućeg perioda (to su ciljevi na koje deluje veliki broj činilaca i mogu se razlikovati tokom vremena).

Najčešći ciljevi agrarne politike su:
1)povećanje poljoprivredne proizvodnje i/ili menjanje njene strukture
2)porast produktivnosti rada i prirast po jedinici proizvoda
3)efikasnije korišćenje uloženih sredstava
4)porast i stabilizacija dohotka poljoprivrednog stanovništva
5)umerene i stabilne cene poljoprivrednih proizvoda.

Mere agrarne politike se dele u 4 grupe:
1) ekonomske mere (to su mere vezane za cene,poreze,investicije,politiku uvoza i izvoza…)
2) tehničke i tehnološke mere
3) organizacionne mere
4) pravne mere.

U politici cena poljoprivrednih proizvoda potrebno je uspostaviti odgovarajući odnos cena po kojima se agrarni proizvodi prodaju na tržištu i cena po kojima poljoprivrednici kupuju proizvode od drugih delatnosti. Paritet cena je,u stvari uspostavljanje skladnog odnosa izmedju otkupnih i maloprodajnih cena poljoprivrednih proizvoda. Narušavanjem ovih odnosa stvara se disparitet cena.

Investicije predstavljaju materijalnu osnovu proširene reprodukcije pošto se njima uvećavaju osnovna i obrtna sredstva u delatnostima gde su uložena.

Porezi su važan instrument regulisanja odnosa robnih i kupovnih fondova, politike raspodele i usmeravanje razvoja pojedinih sektora poljoprivrede.

Politika uvoza i izvoza bitno utiče na odnos ponude i tražnje unutar jedne nacionalne ekonomije. Ona može delovati podsticajno ili ograničavajuće na razvoj poljoprivrede,ali i cele privrede jedne zemlje.

Prema načinu sprovodjenja mere agrarne politike mogu biti: direktne i indirektne, prisilne ili dobrovoljne.

U formulisanju i sprovodjenju agrarne politike učestvuju organi izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, poljoprivredni proizvodjači, udruženja gradjana, kao i obrazovne i naučne institucije.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.