Kako se definiše razvojna politika preduzeća

Usmeravanje razvoja je danas postalo neminovna potreba savremenog društva i javlja se u svim preduzećima, kao i u svim zemljama. Planiranje razvoja se realizuje kroz vodjenje odredjene politke, koja je na nivou jednog društva ekonomska politka, a na nivou preduzeća poslovna politika.
razvojna-politika-preduzeca

Kako se definiše razvojna politika preduzeća

O dugoročnoj poslovnoj politici može da se govori kao o razvojnoj politici. Ona treba da determiniše rast i razvoj preduzeća i da predstavlja osnovu za programe i planove kojima ce se taj rast i razvoj ostvarivati u jednom dugom vremenskom periodu.

Samim tim, razvojna politika se može definisati kao onaj deo poslovne politike koji se odnosi na dovoljno dug vremenski period, u kome se mogu izvršiti značajne promene u poslovno-proizvodnoj orijentaciji preduzeća, njegovom položaju na tržištu i njegovom učešću celokupnoj društvenoj reprodukciji. Sve to se postiže da se razvojna politika zasniva na postavljanju razvojnih ciljeva na naučnom predvidjanju budućnosti.

Razvojna politika se sastoji od niza dugoročnih poslonih odluka kojima se preciziraju princip, stavovi, mere i uslovi za akcije poslovanja preduzeća. Tako da, može se reći da je konačna konkretizacija razvojne politike u dugoročnim planovima, kojima se utvrdjuju ciljevi i zadaci odredjenog preduzeća, ali i sredstva, uslovi i načini za njihovo ostvarivanje. Kako bi planovi bili optimalni treba donositi i optimalne poslovne odluke.

Može se zaključiti da postoji veza izmedju razvojne politike i planiranja, pa se uočava i postojanje razvojne politike kao naučne discipline, koja svojom organizacijom, metodama i principima treba da obezbedi stalni rast i razvoj preduzeća kao poslovnog sistema.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *