Kako se definišu istraživanja u preduzeću

Naučno-istraživački rad ima za rezultat veliki broj novih i unapredjenih proizvoda, efikasnija sredstva za rad, bolje materijale, energetske izvore i organizacione metode. Pa samim tim postaje značajan faktor razvoja preduzeća. S toga se uporedo može i govoriti o istraživanju i razvoju nekog preduzeća.

Kako se definišu istraživanja u preduzeću

Istraživanje je planska aktivnost koja ima za cilj nova znanja iz oblasti različitih vrsta proizvoda, procesa i usluga. Razvoj predstavlja realizaciju tih znanja u nov i unapredjen proizvod, proces ili uslugu.

U osnovi svih istraživanja su i neki ciljevi, a to su :
1) osvajanje i proširenje osvnih saznanja iz naučnih oblasti
2) osvajanje unapredjenih i novih proizvoda
3) osvajanje novih i unapredjenih novih sirovina i materijala
4) osvajanje novih i unapredjenih tehnoloških procesa

U odnosu na rezultate istraživanja, postoje fundamentalna, primenjena i razvojna istraživanja.

Fundamentalna istraživanja su istraživanja zakonitosti pojedinih pojava. Veza izmedju ovih istraživanja i rezultata u preduzeću nije direktna. Medjutim to ne znači da preduzeće treba da bude indiferentno prema ovim istraživanjima, već treba da ih pomaže jer ona doprinose ostvarivanju njihovih ciljeva. Fundamentalna istraživanja imaju za cilje ekonomsku ekspanziju i društveni progres, a dovode i do pojave novih saznanja. Samim tim,ona se mogu definisati kao naučno-istraživačka aktivnost koja za rezultat ima naučna otkrića u odmenu tehničkih, prirodnih i organizacionih sistema. Ona su usmerena isključivo na teoriju i proveru već postojećih teorijskih principa raznim eksperimentima.

Izmedju svih vrsta istraživanja u preduzeću postoji veza. Fundamentalna istraživanja u sve većoj meri odgovaraju potrebama primenjenih istraživanja, pa se može reći da su primenjena istraživanja praktično nastavak fundamentalnih istraživanja.

Primenjena istraživanja se mogu definisati kao naučno-istraživački rad koji za rezultat ima sticanje znanja koja se mogu koristiti za unapredjenje ili nove proizvode ,tehnološke procese i sirovine. Ona su usmerena na konkretno područje istraživanja i od šireg su interesa.

Razvojna istraživanja su nastavak primenjenih istraživanja u osvajanju novih proizvoda, ali i poboljšanju postojećih tehnoloških procesa i sirovina. Definišu se kao naučno-istraživački rad u konkretnom preduzeću koji za rezultat ima prototip novog ili unapredjenog proizvoda, tehnološkoh procesa ili sirovine. Ona su rezultat fundamentalnih i primenjenih istraživanja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *