Kako se definiše ekonomska politika

Ekonomska politika predstavlja skup mera, mehanizama i instrumenata koje država koristi da bi ostvarila ekonomske ciljeve.

Coins and plant, isolated on white background

Kako se definiše ekonomska politika

Sastavni delovi ekonomske politike odnosno njeni osnovni delovi su:
1) ciljevi
2) subjekti
3) instrumenti

Postoje 4 osnovna cilja svake države, a to su: privedni rast, puna zaposlenost, stabilnost tržišta i cena i ravnoteža spoljno-trgovinskih odnosa sa inostranstvom odnosno platnog bilansa. Ovi ciljevi su vezani za neki vremenski period. Npr. privredni rast se meri stopom rasta bruto domaćeg proizvoda, puna zaposlenost postoji kada je 45% odukupnog broja radno sposobnog stanovištva zaposleno, cene i tržišta su stabilni kada inflacija nije iznad 5 %.

Ove ciljeve neko mora da ostvari, pa su drugi element ekonomske politike subjekti. U ovkviru njih se javlja vlada i Centralna banka,ali i veliki monopol, sindikati radnika, a u novije vreme i berze.

Ovi subjekti moraju da imaju odredjena sredstva kako bi ostvarili ciljeve .Sredstva pomoću kojih subjekti ostvaruju ciljeve su instrumenti. Postoje razni instrumenti kao što su : kamatna stopa, poreska stopa, stopa obaveznih rezervi, devizni kurs… Najveći broj instrumenata se odnosi na monetarnu i fiskalnu politiku i veoma su bitni za državu. Koji će se od ovih insturmenata koristiti zavisi od umešnosti i sposobnosti subjekata ekonomske politike.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *