Kako izlečiti bol u uhu

Ovaj bol ljudi pamte obično kao nešto veoma neprijatno što im se desilo u detinjstvu. Medjutim može se javiti i kod odraslih, posebno usled virusne infekcije grla i nosa. U mnogim slučajevima kućno lečenje ne samo da će ublažiti bol već će dovesti i do izlečenja.
bol-u-uhu

Kako izlečiti bol u uhu

  1. Bol u uhu je često posledica stanja koja zahvataju spoljašnje ili srednje uho. Mogući uzroci bola u spoljašnjem uhu su infekcije i upale, lokalne u obliku čira ili kao područje šireg crvenila i otoka. Bol može biti izazvan i stranim predmetom u spoljašnjem ušnom kanalu. To se zapaža obično kod male dece koja imaju običaj da gurnu neki mali predmet u uho. Ako predmet zapne može izazvati bol i upalu.
  2. Najčešće bolno stanje koje zahvata srednje uho je infekcija, moguća komplikacija kod prehlade i drugih infekcija grla i nosa. Neprijatnost, pa čak i gubitak sluha može biti izazvana i aergijskim artritisom. Bol u uhu može biti izazvan i zuboboljom ili promenom pritiska tokom letenja (avionom) ili ronjenja.
  3. Zbog svega ovoga bitna je prevencija. Pre svega kod letenja avionom odnosno prilikom sletanja i poletanja aviona preporuka je da se često zeva, nešto žvaće -žvakaća guma ili da se pijucka voda. Ako je osoba sklona „plivačkom uhu“ pre plivanja treba staviti u uši janjeću vunu namazanu vazelinom, a iznad svega treba izbegavati zagadjena jezera i reke. Jačanje imuniteta zdravom ishranom doprinosi sprečavanju bola u uhu usled infekcije.
  4. Ako je uzrok bola u uhu strano telo neophodno je javiti se lekaru jer samo on ume stručno da izvadi taj predmet. Lekarsku pomoć treba potražiti i ako je bol veoma jak i traje duže od nekoliko dana, ako se uz bol javlja i visoka temperatura. Lekaru se ODMAH treba obratiti ako iz uha curi krv ili bistra tečnost. Medjutim, bol kod upaljenog ili inficiranog uha može se ukloniti ili ublažiti nekim postupcima koji se mogu i kod kuće uraditi.
  5. Pre spavanja treba staviti dodatni jastuk pod glavu kako bi se pomoglo pražnjenje Euistahijeve tube. Uhu ce prijati i toplota odnosno potrebno je u pamučnu kesicu staviti 3-4 kašika morske soli, ugrejati u mikrotalasnoj peći-da bude jako toplo, ali ne i neprijatno na dodir, a zatim držati kesicu uz uho dok se ne ohladi. Može pomoći i ulje od lavande ili kamilice i to tako što se pet kapi stavi u pola litre ključale vode i 10 minuta udiše para.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *