Kako definisati privredni sistem

Svi privredni subjekti u državi rade kako bi obezbedili sredstva za život tj.opstanak. Prostor na kome se radi je institut okruženja. Na tom okruženju vladaju norme koje se javljaju u vidu privrednog sistema.

privredni-sistem

Kako definisati privredni sistem

Privredni sistem je deo sistema jedne države i on je skup svih subjekata u državi, skup medjusobnih veza, a može biti i skup instrumenata

Privredni sistem deluje u stabilnim uslovim privredjivanja, pa ja najbolje da i on bude stabilan jer bi pre svega u slučaju postojanja nestabilnog sistema privredni subjekti došli u situaciju da donose pogrešne odluke.

Privredni sistem čine sve društveno-ekonomske institucije u jednoj državi. Privredni sistem, u stvari utiče na odluke bilo kog preduzeća u državi u smislu da postavlja uslove privredjivanja. Privredni sistem predstavlja sistem proizvodnje, distribucije i potrošnje roba i usluga jednoj privredi. Može se definisati i kao skup metoda i standarda koje donosi društvo kako bi moglo da odluči i organizuje raspodelu ograničenih ekonomskih resursa.

Može se smatrati delom društvenog sistema, a hijerahijski je jednak pravnom, političkom ili kulturnom sistemu. Mnogi ciljevi se mogu posmatrati kao poželjni, tu je pre svega efikasnost i socijalna pravednost,ali i rast povećanje slobode i jednakost.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *