Kakopedija > Posao i novac > Privreda > Kako definisati privredni sistem

Kako definisati privredni sistem

Svi privredni subjekti u državi rade kako bi obezbedili sredstva za život tj.opstanak. Prostor na kome se radi je institut okruženja. Na tom okruženju vladaju norme koje se javljaju u vidu privrednog sistema.

privredni-sistem

Kako definisati privredni sistem

Privredni sistem je deo sistema jedne države i on je skup svih subjekata u državi, skup medjusobnih veza, a može biti i skup instrumenata

Privredni sistem deluje u stabilnim uslovim privredjivanja, pa ja najbolje da i on bude stabilan jer bi pre svega u slučaju postojanja nestabilnog sistema privredni subjekti došli u situaciju da donose pogrešne odluke.

Privredni sistem čine sve društveno-ekonomske institucije u jednoj državi. Privredni sistem, u stvari utiče na odluke bilo kog preduzeća u državi u smislu da postavlja uslove privredjivanja. Privredni sistem predstavlja sistem proizvodnje, distribucije i potrošnje roba i usluga jednoj privredi. Može se definisati i kao skup metoda i standarda koje donosi društvo kako bi moglo da odluči i organizuje raspodelu ograničenih ekonomskih resursa.

Može se smatrati delom društvenog sistema, a hijerahijski je jednak pravnom, političkom ili kulturnom sistemu. Mnogi ciljevi se mogu posmatrati kao poželjni, tu je pre svega efikasnost i socijalna pravednost,ali i rast povećanje slobode i jednakost.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 1, prosek: 1,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Ostavite odgovor