Kakopedija > Zdravlje i lečenje > Dijeta i ishrana > Kako se primenjuje 90-dnevna Un dijeta

Kako se primenjuje 90-dnevna Un dijeta

Dijeta 90 dana kod nas je poznata i pod imenom UN dijeta ili dijeta Ujedinjenih nacija, vrlo je popularna, a prvenstveno zbog toga što daje odlične rezultate u skidanju kilograma.

Dani tokom Un dijete su podeljeni na: proteinski, skrobni, ugljenohidratni i voćni. Un dijeta se primenjuje tako što svakog četvrtog dana koristimo isti jelovnik. Počinjemo sa proteinskim i ponavljamo redom dok ne dostignemo ciljanu težinu.Za 90 dana na Un dijeti može se skinuti i više od 20 kilograma.
Za doručak se svakog dana jedu dve voćke iste vrste npr. dve jabuke, dve kručke, dve kajsije…
Un dijeta
Evo kako treba da izgledaju ručak i večera zavisno od dana.

Kako se primenjuje 90-dnevna Un dijeta

 1. Prvi dan  -proteinski
  Ručak: kuvano ili pečeno meso bilo koje vrste u količini 3 šnicle (jedna 180 grama), kriška integralnog ili crnog hleba i salata u neograničenoj količini.Meso možete zameniti istom količinom (tri) kuvanih ili pečenih jaja. Prvog dana su dozvoljeni sir i mleko. Posle ručka obavezno popijte 2 dl supe (bistre supe, bez testenine) Večera: isto kao i za ručak, samo bez supe. Jedno od glavnih pravila primene Un dijete je:
  – Ono što ste ručali, morate i večerati, dakle ako ste ručali meso, isto ćete i večerati, a ako ste jeli jaja, za večeru uzmite opet jaja.
 2. Drugi dan – skrobni
  Ručak: možete jesti pasulj, grašak, boraniju, pirinač, krompir i slično skrobno povrće, obavezno kuvano, uz dodatak svih začina radi boljeg ukusa (so, biber, „vegeta“, koncentrat paradajza i sl.). Uz to možete uzeti jednu krišku integralnog ili crnog hleba i salatu. Večera: isto kao i ručak, ali u manjoj količini i barem 2 do 3 sata pre spavanja.
 3. Treći dan – ugljenohidratni
  Ručak: ručajte bilo koji oblik testa uz dodatak začina (kečap, origano, povrće i sl.). U obzir dolazi bilo kakva testenina, slano pecivo pa i pica vegetarijana.
  Večera: dva parčeta torte, ili 3-4 kolača ili 3 kugle sladoleda i obavezno jedno rebro čokolade za kuvanje.
 4. Četvrti dan-voćni
  Tokom ovog dana jede se isključivo voće.Preporučije se sveže ali ako niste u mogućnosti da ga obezbedite možete pojesti i nešto suvog voća kao zamenu ali ono nikako ne bi smelo da bude zašećereno veštačkim šećerima.Ovo važi samo za izuzetne prilike a sveže voće treba da bude zastupljeno u većni obroka tokom primene dijete 90 dana.
 5. Tokom primene Un dijete, jednom mesečno treba da imate vodeni dan koji uvek treba da sledi posle voćnog dana, a posle njega sledi opet proteinski dan.
  Kafu i čaj (po mogućnosti bez šećera) možete piti tokom svih dana Un dijete ali bez preterivanja dve šoljice su sasvim dovoljna količina. Možete da pijete i prirodne voćne sokove, ali vodite računa da je u njima nema dodatog šećera.Gazirana pića,pivo,vino i žestoka pića nisu dozvoljeni Posle završene dijete možete nastaviti sa svojom uobičajenom (normalnom) ishranom, s tim da još sledećih 90 dana za doručak jedete voće. Ako u ta sledeća 3 meseca izgubite još 3 kilograma, znači da je došlo do promene u metabolizmu.Svakako pzite na količinu hrane tokom svakog obroka a posebnu pažnju obratite na obilne večere u kasnim večernjim satima jer mogu poništiti sve rezultate koje ste postigli za 90 dana.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 1, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Kakopedija
Kreator sajta kakopedija.com. Sajt sam pokrenuo u želji da napravim portal na kome će posetioci moći da podele svoje znanje, savete i iskustvo i tako pomognu drugima.

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

Jedan komentar

 1. Nataša Uskoković

  Odlična dijeta. Ja sam je pridržavala i daje odlične rezultate. Samo je veoma važno da se nastavi sa 3 meseca održavanja inače se sve vraća.

Ostavite odgovor