Kako definisati kapital i tržište kapitala

Kapital je novčani izraz koji vlasniku pruža neku novčanu korist. Kapital znači moć i on se ulaže u investicije radi sticanja profita.
kapital

Kako definisati kapital i tržište kapitala

Osnovni izvor kapitala je akumulacija, a za visoku stopu akumulacije su potrebe finansijske institucije i finansijski instrumenti. Finansijska institucija je posrednik izmedju investitora i vlasnika novčanih sredstava, a finansijski instrumenti su na primer akcije, obveznice i druge hartije od vrednosti.

Tržište kapitala je ono tržište gde se trguje hartijama od vrednosti sa rokom dospeća dužim od jedne godine. Može biti primarno (kada se prvi put emituju hartije od vrednosti) i sekundarno (na njemu se obavlja svaka naredna kupoprodaja hartija od vrednosti).

Tržište kapitala se sastoji iz tri dela:
1) kreditno
2) hipotekarno
3) tržište vlasničkih hartija od vrednosti

Na kreditnom tržištu se trguje obveznicama i drugim hartijama od vrednosti. Na hipotekarnom tržištu se trguje hartijama od vrednosti na bazi zaloga,a na tržištu vlasničkih hartija od vrednosti se trguje vlasničkim hartijama od vrednosti odnosno akcijama.

Osnovna institucija svakog tržišta je berza. Berza je institucionalno organizovano tržište na kome se trguje hartijama od vrednosti po posebnim uzansama.U našoj državi postoji Beogradska berza i Novosadska berza.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *