Kako stanovništvo utiče na privredni razvoj

Na privredni razvoj deluju mnogobrojni faktori. Oni potiču iz same privrede, ali i iz drugih delova društva sa kojima je privreda povezana. Jedan od bitnih činioca tog razvoja je i stanovništvo odnosno broj stanovnika jedne zemlje.
Privredni razvoj

Kako stanovništvo utiče na privredni razvoj

Stanovništvo se javlja kao ulazni element procesa privredjivanja koji učestvuje u radu, ali i kao izlazni element koji se javlja kao korisnik to jest potrošač proizvoda. Dakle, stanovništvo se javlja i kao potrošač i kao proizvodjač.

Proizvodjač stvara proizvode i usluge. To je u stvari radno sposobno stanovništvo ili prosto rečeno radnici.Svaka država radi na tome da postigne punu zaposlenost ili da se broj zaposlenih kreće oko pune zaposlenosti jer će se time povećati proizvodnja.

U ulozi potrošača se javlja celokupno stanovništvo jedne zemlje. To je takodje veoma bitna uloga stanovništva jer deluje na tržište – ukoliko su potrebe stanovništva veće onda je i tražnja stanovništva veća.

Stanovništvo je usko povezano i sa proizvodnjom, a to znači da država rast stanovništva treba da uskladi sa rastom proizvodnje, čime bi se obezbedio bolji životni standard ljudi. Tempo rasta stanovništva se sužava, ali postoje zemlje u kojima vlada i veliki procenat siromaštva. Maltus smatra, da država nekim merama svoje politike treba da ograniči rast stanovništva u tim zemljama. Medjutim preovladava mišljenje druge grupe autora koji smatraju da rast stanovništva ne treba ograničiti, već treba raditi na povećanju proizvodnje kako bi se očuvao taj natalitet.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *