Kako napisati testament

Kako napisati testamentTestament ili zaveštanje je izjava poslednje volje kojom zaveštalac određuje kome će pripasti njegova zaostavština u slučaju njegove smrti. Napisati i sačiniti testament može svako lice koje je navršilo 15 godina života i sposobno je za rasuđivanje. Volja lica koje sačinjava testament mora biti ozbiljna, stvarna i slobodna. Testament mora biti sačinjen i pod uslovima određenim zakonom.
U ovom članku ćemo vam dati savete kako to da uradite:

1) Ukoliko znate da čitate i da pišete testament možete sačiniti tako što ćete ga svojom rukom napisati i potpisati (ukoliko je neke delove testamenta pisao neko drugi oni neće važiti).

2) Testament pišite na hartiji, hemijskom olovkom ili mastilom, potpišite ga punim imenom i prezimenom, navedite svoju adresu i jedinstveni matični broj građana.

3) Napišite datum sastavljanja testamenta (ovo je važno jer svaki docniji testament opoziva odredbe predhodnog). Napišite i mesto u kome je testament sačinjen.

4) Navedite u testamentu šta sve posedujete od imovine i kome šta treba da pripadne nakon vaše smrti.

5) Ukoliko zbog izuzetnih prilika ne možete sačiniti pismeni testament možete svoju poslednju volju usmeno izreći pred tri istovremeno prisutna svedoka.

6) Ako znate da čitate i da pišete testament možete sačiniti i pred dva svedoka tako što ćete pred njima pročitati tekst koji ste vi ili neko drugi ranije otkucali, izjaviti da je to vaša poslednja volja i potom taj tekst potpisati. Potrebno je da ga potpišu i svedoci.

7) Testament se može sačiniti i u sudu pred sudijom, tako što ćete pročitati pred sudijom ono što je napisano u testamentu, to potpisati, a potom testament potpisuje sudija. Jedan primerak testamenta ostaje u sudu.

Napomena:

– Najsigurnije je načiniti testament pred svedocima koji nisu naslednici onoga što nakon vaše smrti ostavljate, znači nisu zainteresovani za vašu imovinu, pa je dovoljno da jedan primerak ostane kod jednog od svedoka, a da drugi zadržite za sebe.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dejan Đorđević

Avatar photo
Završio sam prava i nadam se uspešnoj karijeri u advokaturi. Cilj mi je da na ovom sajtu pomognem drugima koliko je to moguće.

SLIČNO

Starije osobe

Kako se ponašati prema starijim osobama

Sukob između starih i mladih generacija je star koliko i čovečanstvo. To je normalna pojava …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *