Kako vaspitavati svoje dete dok se igrate sa njim

Svako dete voli da se igra memorije, zato što tim igrama ono pokreće svoje moždane vijuge i bolje pamti. U prodavnicama igračaka ili knjižarama možete da nađete već kupovne igre memorije i da date svom detetu da se igra. Ali, zašto biste samo dali? Zašto ne biste učestvovali u procesu pravljenja igre i u uživanju u igranju sa svojim detetom?! Na taj način, dete će videti da se Vi interesujete za njega i da vaspitavate ga pozitivnim stvarima.
vaspitavanje kroz igru
Neka Vam cilj bude da Vam dete zapamti lepe stvari, da se seti lepih uspomena koje su mu se desile.

Kako vaspitavati svoje dete dok se igrate sa njim

Za ovu igru su Vam potrebne Vaše slike i slike Vašeg deteta, kao i drugih članova Vaše porodice, a koji su bitni Vašem detetu. U zavisnosti od uzrasta deteta, možete da izaberete koliko ćete slika uzeti. Npr. možete da uzmete 8.

  1. Izaberite 8 slika na kojima se nalaze neke za Vaše dete bitne osobe (babe, dede, Vi kao njegovi roditelji, kućni ljubimci, drugari iz škole…)
  2. Otvorite Photoshop ili ukoliko ne umete da baratate tim programom, bilo koji za obradu slika. Najjednostavniji koji možete je Paint.
  3. Ubacite jednu sliku u taj program.
  4. Selektujte lice te važne osobe i isecite je (na engleskom crop) u obliku kvadrata ili kruga. Trebalo bi da Vam se pojavi samo lice te osobe posred celog ekrana, a ostatak slike da nestane.
  5. Sačuvajte tu sliku dva puta, pod nazivima npr.mama1 i mama2.
  6. Otvorite novu sliku, isecite (crop) lice druge osobe ili ljubimca i opet isto sačuvajte.
  7. Tako uradite za sve ostale slike.
  8. Trebalo bi da imate sada 16 (ili koliko ste već izabrali) takvih sličica.
  9. Sačuvajte sve slike na USB flash i odnesite u fotoradnju da Vam izrade te slike, ali izaberite da veličina jedne slike bude oko 5x5cm. Možete da zamolite radnika/cu u fotoradnji da Vam stavi 4 slike u veličinu jedne slike pa da makazama isečete i dobijete 4 male slike. Na kraju bi trebalo da imate izrađenih 16 sličica. Cena će Vas izaći manje od 100 dinara za te 4 slike.
  10. Kupite neki lep papir, može da bude ukrasni od papira za pakovanje poklona ili samolepljivi papir. Zalepite za zadnju stranu slike.
  11. Ukoliko želite da Vam se sličice ne oštete, možete da ih plastificirate.

Sada kada ste izradili Vaše slike, pokažite detetu kako se igra igra memorije.

Postavite sličice na sto tako da se vidi samo poleđina (tj.da lica tih osoba budu okrenuta ka stolu). Dete ima pravo da okrene dve slike, koje ono želi. Kada pogleda te dve, mora da ih okrene nazad, pa može nove dve. Ukoliko se seti gde se nalaze dva ista lika, ima pravo da ih okrene (po principu, samo dve kartice u jednoj turi). Učestvujte u igranju sa svojim detetom, možete da mu ili joj postavljate pitanja kao što su: ko je to? Kako se zove ta tetka? Gde ona živi? Čija je ona ćerka? Sećaš li se kada smo se ovo slikali? Vaspitavajte Vaše dete da se igra lepih igara i pokažite mu primerom da ste tu za njega/nju i da učestvujete u njihovom razvoju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nataša Uskoković

Avatar photo

SLIČNO

Kako uciniti roditelje srecnim

Kako učiniti roditelje srećnim

Ti si moj lepi roditelj, sa mudrim odlukama u životu! Zar ova rečenica nije san …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *